Dla wielu obowiązkowym punktem udanego sezonu urlopowego jest grillowanie w gronie najbliższych i przyjaciół. To doskonała okazja do przygotowania posiłku na świeżym powietrzu, sprzyjająca kulinarnemu eksperymentowaniu. Jak podkreśla ekspert kulinarny programu QMP Grzegorz Łapanowski, grillowanie to sztuka, a na kulinarny sukces składa się wiele czynników, począwszy od techniki przygotowania potraw a skończywszy na jakości produktów.
Nawet najprostsze dania przygotowywane na łonie natury są dla koneserów dobrego jedzenia nie lada gratką, a dzięki zastosowaniu kilku prostych recept z pewnością staną się niezapomnianym kulinarnym doświadczeniem. Przede wszystkim musimy pamiętać, że kluczem do przygotowania dobrych potraw z grilla jest jego temperatura - a do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Dlatego przygotowane wcześniej potrawy należy położyć na ruszcie dopiero, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się warstwa popiołu.
Powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel - unikniemy tego, używając specjalnych tacek. Jeśli jednak grillujesz bezpośrednio na ruszcie, zadbajmy o jego czystość. Zabrudzenia prętów można łatwo usunąć przy pomocy drucianej szczotki. Warto również zaopatrzyć się w papierowe ręczniki, zwilżone olejem roślinnym, których użyjemy do natłuszczenia rusztu, by zapobiec przywieraniu potraw do grilla.
Równie ważne jak odpowiednie przygotowanie rusztu jest zaopatrzenie się w sprawdzone produkty wysokiej jakości. W tym celu warto przyjrzeć się bogatej ofercie wołowiny oznaczonej znakiem jakości QMP (Quality Meat Program). Dzięki rygorystycznemu systemowi certyfikacji cechuje się ona doskonałymi walorami smakowymi i będzie znakomitym uzupełnieniem klasycznego grillowego menu, która zadowoli gusta najbardziej wybrednych smakoszy.
Wbrew obiegowej opinii przyrządzenie delikatnej i aromatycznej wołowiny nie jest trudne, musimy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, którymi należy się kierować przy wyborze mięsa.
Po pierwsze wołowina powinna pochodzić ze starannie wyselekcjonowanych ras bydła. Mięso produkowane w systemie certyfikacji QMP poddawane jest ścisłej kontroli na każdym etapie produkcji, począwszy od optymalnej hodowli, poprzez humanitarny ubój, skończywszy na transporcie i przechowywaniu w doskonałych warunkach. System jakości QMP jest gwarancją, że wołowina, która trafia na sklepowe półki charakteryzuje się pewną, a co najważniejsze powtarzalną jakością i nieprzeciętnymi walorami smakowymi.
Koneserzy dobrej wołowiny doskonale zdają sobie sprawę, że zanim mięso trafi na ruszt powinno być sezonowane. Oznacza to, że po uboju powinno „odpocząć” w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Kupując produkty QMP mamy gwarancję, że wołowina produkowana w systemie była przechowywana w optymalnych warunkach, dzięki czemu nabrała kruchości, szlachetności i wyrazistego smaku, a kładąc ją na odpowiednio przygotowanym ruszcie nie musimy się obawiać, że mięso będzie zbyt suche bądź pozbawione aromatu. Aby nadać naszym potrawom wyrazistości przed pieczeniem warto także wrzucić na rozżarzony węgiel odrobinę ziół bądź gałązki jałowca.
Przygotowując się na wiosenne spotkanie przy grillu pamiętajmy również o higienie i naszym bezpieczeństwie dlatego przed nie zapominajmy o akcesoriach: takich jak rękawice kuchenne, które ochronią nas przed oparzeniami i zabrudzeniami.