kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Awaria zamrażarki
2008/11/18 14:00:00

Trudno wyobrazić sobie bez niej współczesną kuchnię. Zamrażarki przydają się w gospodarstwach dużych rodzin z małymi dziećmi, gdzie gotuje się dużo i często, ale i w domach osób starszych, które przechowują w niej plony z własnej działki czy ogrodu. Niestety, czasem zamrażarka przestaje pracować na kilka godzin z powodu awarii czy braku prądu, a my zastanawiamy się, czy będziemy musieli wyrzucić wszystkie zgromadzone w niej zapasy?

Jeśli awaria trwa nie dłużej niż 24 godziny, najlepiej pozostawić żywność w środku za zamkniętymi drzwiami. Pamiętajmy, że każde otwarcie drzwi podnosi panującą w niej temperaturę! Jeśli zamrażarka pozostanie nieczynna dłużej niż 1 dzień, należy przenieść produkty do innego urządzenia.

Podstawowa zasada jest taka, że jeżeli dany produkt był rozmrożony przez kilka godzin, nie powinien być ponownie zamrażany, ale wszystko zależy od tego, do jakiego stopnia był rozmrożony.
Potrawy gotowane i skorupiaki - jeśli ich wewnętrzna temperatura wzrosła do 5°C i utrzymywała się dłużej niż przez trzy godziny - powinny zostać wyrzucone. Jak sprawdzić wewnętrzną temperaturę potrawy? Jednym ze sposobów na sprawdzenie jest ściśnięcie nie otwartego opakowania: jeśli są w nim obecne kryształki lodu, to znaczy, że temperatura jest niższa niż 5°C, jeśli ich nie ma - produkt należy wyrzucić.

Surowe mięso, drób i ryby rozmrażają się dłużej niż potrawy ugotowane. Mięsa, których temperatura wewnętrzna wzrosła powyżej 5°C i utrzymywała się do 6 godzin, może zostać uratowane pod warunkiem, że będzie przyrządzone i spożyte natychmiast. Mięso i drób, które zawierają nadal kryształy lodu może być ponownie zamrożone.

Owoce rozmrażają się z niewielką utratą jakości i mogą być zjedzone na surowo lub ugotowane. Mogą być również ponownie zamrożone jeśli nie zdradzają oznak zepsucia, natomiast warzywa tylko pod warunkiem obecności w tkankach kryształów lodu. Produkty pieczone, które można przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej, mogą być ponownie zamrożone jeśli nie zmieniły wyglądu i konsystencji. Ciasta pieczone z lukrem, kremem albo nadzieniem, desery i lody bezwzględnie wyrzucamy.

Czasami nie można oszacować, jak długo jedzenie pozostawało rozmrożone. W tym przypadku najbezpieczniej będzie pozbyć się wszystkiego.



EUFIC
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: przechowywanie żywności, zamrażarka, zatrucia pokarmowe


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»