kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Babeczki na ostro czyli muffinki z żółtym serem
2014/3/25 16:20:00

Muffinki to ostatnio bardzo modne ciasteczka. Ich wielbiciele starają się przygotowywać je w różnych smakach i wariantach. Najpopularniejsze muffinki to babeczki w wersji na słodko. A może zamiast tradycyjnych składników, spróbować ich w wersji wytrawnej? Przedstawiamy przepis na muffinki z żółtym serem na ostro.

Historia pierwszych muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii. Jak głosi legenda wypiekła je służba z pozostałości starego chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasta oraz ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Te trzy składniki łączono w całość lepiąc ciasto, a następnie smażono na dużej tafli. Tym sposobem muffinki wychodziły miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. - Muffiny szybko zyskały sławę wśród klasy wyższej, stały się również popularne w Ameryce. Amerykanie zaczęli je piec w pojedynczych foremkach, tak by kształtem przypominały malutkie ciasta. Zaś sama struktura ciasta posiadała rzadszą konsystencję niż angielska. Muffiniki z żółtym serem mają oryginalny smak i są doskonałe jako sycąca przegryzka. Do ich przygotowania najlepiej użyć żółtego sera Gouda, który po obróbce termicznej dobrze się topi i ciągnie – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Muffinki z żółtym serem (składniki na około 10 sztuk):

fot. MSM MOŃKI. Fotolia250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
75 ml oleju
220 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
pół łyżeczki soli
pieprz, papryka ostra lub chilli
świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki i zioła prowansalskie

Dodatkowo:
30 g sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku do posypania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i piec muffinki przez około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dobra rada: Aby muffiny następnego dnia były smaczne i świeże wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryć lnianą ściereczką. Nie chowamy ich do lodówki, tylko pozostawiamy w temperaturze pokojowej.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciasto, kuchnia, muffinki, ser żółty, wypieki


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»