Nadchodzą długie, chłodne wieczory, a lekarze twierdzą, że wypity od czasu do czasu kieliszek czegoś mocniejszego pomaga w dolegliwościach trawiennych i kłopotach z krążeniem, warto więc zaprosić przyjaciół na domową degustację trunków – także tych własnoręcznie przygotowanych: nalewek czy win.
Aby urządzić w domu barek wcale nie musimy dysponować kilkupokojowym apartamentem. Najprostszym rozwiązaniem jest zamontowanie w rogu lub wnęce pokoju kilku prostych półek, na których ustawimy butelki, kieliszki i potrzebne do wykonywania koktajli akcesoria.
Kieliszki można też podwiesić na specjalnych relingach, które kupimy w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Oszczędzają one miejsce na półkach i nadają domowemu barowi bardziej profesjonalny wygląd. Jeżeli metraż mieszkania na to pozwala, warto urządzić barek w osobnym pomieszczeniu, obszernym salonie lub jadalni. Tu już możemy ustawić blat i wysokie stołki, a obok wygodną kanapę i fotele dla „degustatorów”.
Ważną rolę w tworzeniu barowego klimatu odgrywa oświetlenie. Półki z alkoholami powinny być dobrze oświetlone, natomiast miejsca do siedzenia doświetlamy oszczędniej, aby dodać im przytulności. Jeśli posiadamy oryginalne w kształcie kieliszki lub butelki warto podkreślić ich urodę skierowanym punktowo w ich stronę światłem małych lampek halogenowych.
W dobrze wyposażonym domowym barze powinny znaleźć się nie tylko różnorodne alkohole, ale i odpowiednie do ich podawania szklanki, kieliszki oraz akcesoria do przyrządzania drinków. Niezbędny zestaw to shaker, miarki i pojemnik na kostki lodu, w „bogatszej” wersji mogą się tu jeszcze znaleźć młynek do lodu lub blender, słomki, parasolki, szczypce do lodu i tzw. muddler, który służy do ugniatania owoców i ziół w celu wydobycia z nich pełni smaku i aromatu.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »