kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Barek w domu
2008/10/3 20:00:00

Nadchodzą długie, chłodne wieczory, a lekarze twierdzą, że wypity od czasu do czasu kieliszek czegoś mocniejszego pomaga w dolegliwościach trawiennych i kłopotach z krążeniem, warto więc zaprosić przyjaciół na domową degustację trunków – także tych własnoręcznie przygotowanych: nalewek czy win.

Aby urządzić w domu barek wcale nie musimy dysponować kilkupokojowym apartamentem. Najprostszym rozwiązaniem jest zamontowanie w rogu lub wnęce pokoju kilku prostych półek, na których ustawimy butelki, kieliszki i potrzebne do wykonywania koktajli akcesoria.

Kieliszki można też podwiesić na specjalnych relingach, które kupimy w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Oszczędzają one miejsce na półkach i nadają domowemu barowi bardziej profesjonalny wygląd. Jeżeli metraż mieszkania na to pozwala, warto urządzić barek w osobnym pomieszczeniu, obszernym salonie lub jadalni. Tu już możemy ustawić blat i wysokie stołki, a obok wygodną kanapę i fotele dla „degustatorów”.

Ważną rolę w tworzeniu barowego klimatu odgrywa oświetlenie. Półki z alkoholami powinny być dobrze oświetlone, natomiast miejsca do siedzenia doświetlamy oszczędniej, aby dodać im przytulności. Jeśli posiadamy oryginalne w kształcie kieliszki lub butelki warto podkreślić ich urodę skierowanym punktowo w ich stronę światłem małych lampek halogenowych.

W dobrze wyposażonym domowym barze powinny znaleźć się nie tylko różnorodne alkohole, ale i odpowiednie do ich podawania szklanki, kieliszki oraz akcesoria do przyrządzania drinków. Niezbędny zestaw to shaker, miarki i pojemnik na kostki lodu, w „bogatszej” wersji mogą się tu jeszcze znaleźć młynek do lodu lub blender, słomki, parasolki, szczypce do lodu i tzw. muddler, który służy do ugniatania owoców i ziół w celu wydobycia z nich pełni smaku i aromatu.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: alkohol, barek, degustacja, napoje, wnętrza


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»