Czy dieta bezglutenowa oznacza całkowitą rezygnację ze słodkości? Wcale nie musi tak być. Możemy przecież przygotować pyszne ciasto w wersji bezglutenowej. Oto prosty przepis na tort z bitą śmietaną i owocami.
Potrzebne składniki: Biszkopt * 5 jajek * 150 g cukru * 4 łyżki oleju * 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly * 15 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Bita śmietana * 600 ml śmietany kremówki * 150 g cukru
Dowolne owoce
Przygotowanie:
Przygotować mieszankę jasnych mąk przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia. Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170 st. C, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty. Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!