Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas - dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania się z bliskimi. Najczęściej zaś życzymy sobie Zdrowych Świąt. Niestety, dla niektórych osób właśnie okres świąteczno-noworoczny jest związany również z pojawieniem się lub nasileniem problemów z przemianą materii, wynikających ze zmiany sposobu żywienia oraz małą w tych dniach aktywnością fizyczną.
Obfite posiłki, tłuste, słodkie, pozbawione błonnika pokarmowego potrawy to elementy świątecznych jadłospisów, które wyjątkowo negatywnie wpływają na funkcje przewodu pokarmowego, a szczególnie jego końcowego odcinka – jelit. Spędzanie dużej ilości czasu przy świątecznym stole oraz ogromne ilości spożywanego w tym czasie jedzenia powodują, że jelito staje się leniwe, mogą pojawiać się także zaparcia mówi Joanna Wardak, dietetyk, ekspert akcji „Obudź swoje ciało”. Jak zatem przygotować się do Świąt i jak je spędzać, aby uniknąć przykrych dolegliwości?
Smacznie i zdrowo
Nadmiar cukru i tłuszczu w świątecznych daniach powoduje wydłużenie czasu zalegania resztek pokarmowych w jelitach, dlatego należy zwrócić większą uwagę na potrawy, które pojawią się na stole. Smażony karp, sałatki z majonezem, śledzie w śmietanie, bigos czy sernik to potrawy, które zawierają dużo tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z tradycyjnych przysmaków. Można jednak przygotować je w taki sposób, aby ograniczyć ilość dodawanego do nich tłuszczu. Zamiast smażonego karpia – karp w galarecie, zamiast śledzia w śmietanie – śledź w sosie jogurtowym, zamiast majonezu do sałatki – sos winegret lub sos jogurtowy z niewielkim dodatkiem majonezu, zamiast sernika z tłustym serem twarogowym – sernik z chudym serem twarogowym, zamiast bigosu z kiełbasą i boczkiem – bigos z chudą wołowiną. Tego typu zmiany z pewnością pozytywnie wpłyną na funkcje przewodu pokarmowego a przy okazji ochronią przed niekontrolowanym wzrostem masy ciała.
Przysmaki, takie jak makowiec, kutia, pierniczki, czekoladowe figurki, kluski z makiem są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Dostarczają jednak dużo cukru, dlatego należy spożywać je z umiarem. Warto również zwrócić uwagę na niektóre płyny. Soki owocowe, napoje gazowane pojawiają się w czasie Świąt częściej niż zazwyczaj. Podobnie jak słodkie smakołyki, są źródłem cukru i dlatego należy ich raczej unikać lub ograniczyć ich spożywanie. Ilość wypijanych w ciągu dnia płynów nie powinna być mniejsza niż 2 litry. Wśród płynów nie wpływających negatywnie na pracę przewodu pokarmowego wymienić można: niegazowaną wodę mineralną, słabe napary z kawy i herbaty oraz kompot bez dodatku cukru.
Dla zdrowej przemiany materii – błonnik i laktobakterie
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego – substancji, która zwiększa ilość resztek pokarmowych i przyspiesza ich ewakuację z jelita. Dlatego warto tak zaplanować świąteczny jadłospis, aby uwzględnić w nim produkty będące źródłem tego składnika (chleb razowy i pełnoziarnisty, kasze, niełuskany ryż oraz warzywa i owoce).
Wiele osób w czasie Świąt rezygnuje ze spożywania fermentowanych napojów mlecznych (jogurtu, kefiru, maślanki) na rzecz bożonarodzeniowych smakołyków. Tymczasem zawarte nich bakterie kwasu mlekowego (laktobakterie) w pozytywny sposób wpływają na pracę końcowego odcinka przewodu pokarmowego – jelita grubego oraz hamują rozwój niekorzystnych dla zdrowia człowieka bakterii gnilnych. Dlatego, aby zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego, warto uzupełnić świąteczne posiłki o tego typu produkty. Stanowią one doskonały dodatek do sałatek, surówek i deserów.
Aktywny wypoczynek
Równie ważna, jak ilość i rodzaj zjadanych w czasie Świąt pokarmów oraz wypijanych płynów jest aktywność fizyczna, która pobudza jelita do pracy. Spędzanie Świąt w pozycji siedzącej przy zastawionym obficie stole powoduje, że przez większą część dnia jelita pozostają ściśnięte w jamie brzusznej, a duża ilość spożywanego w tym czasie jedzenia wymaga od nich intensywnego wysiłku związanego z trawieniem i wykonywaniem ruchów perystaltycznych umożliwiających przesuwanie się resztek pokarmowych w kierunku końcowego odcinka układu pokarmowego. Dlatego warto tak zaplanować świąteczne dni, aby część czasu przeznaczyć na spacer lub inną formę aktywności fizycznej, która umożliwi jelitom prawidłowe funkcjonowanie. Można zacząć realizować plan już w wigilijny wieczór udając się po kolacji na Pasterkę.