kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Chłodnik - idealna zupa na upalne dni
2015/6/29 22:10:00

Dawniej chłodniki cieszyły się w Polsce ogromną popularnością, ale na szczeście po etapie zapomnienia, znów przeżywają swój renesans. To idealne zupy na upalne dni, a do tego przygotowywane są ze świeżych, sezonowych produktów. Oto przepisy na sezonowe zupy - chłodniki inspirowane światową kuchnią.

Weźmy to na chłodno

Przygotowanie chłodników trudne nie jest - wystarczy przestrzegać prostych zasad, by na stole pojawiały się przepyszne zupy na zimno. Oto kilka sugestii Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:
  • Wszelkich przypraw i ziół należy użyć przed schłodzeniem, albowiem w zimnie smaki wolno się uwalniają. Koniecznie trzeba użyć ich w większej ilości, bo po schłodzeniu są mniej wyraziste.
  • W większości przypadków zupa powinna być przechowywna w lodówce przynajmniej kilka godzin, a jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi dzień.
  • Zimna zupa staje się cięższa, dlatego nie trzeba jej dodatkowo „obciążać" gęstą śmietaną. Zwłaszcza w lecie korzystniej będzie zastąpić ją jogurtem, kwaśnym mlekiem, kefirem albo nawet mieszanką lżejszych od śmietany kwaśnych napojów mlecznych.
  • Chłodnik daje nowe możliwości w łączeniu wydawałoby się mocnych smaków. Nie bójmy się używać ostrej papryki albo wyrazistej musztardy. Lodowata kompozycja z nutą pikanterii pozostawi niezapomniane wrażenia smakowe.

Polska klasyka zimna

Typowo polskim przedstawicielem wśród zimnych zup jest chłodnik litewski. Jednak nie jest z nim tak jak z pierogami ruskimi, które tylko teoretycznie powinny się wywodzić z kraju, do którego odnosi się nazwa. Nasz chłodnik jest kulturową pozostałością po czasach, kiedy Polska i Litwa stanowiły jedno państwo i przez lata był równie istotną częścią kuchni obu krajów. Tradycyjny chłodnik litewski był bardzo treściwy, przygotowywany na mięsnym wywarze i jeszcze przed podaniem był wzbogacany szyjkami rakowymi albo innym kawałkiem mięsa. Takie klasyczne danie oczywiście doczekało się wielu odmian. Bywa urozmaicany startymi na tarce o grubych oczkach ogórkiem i rzodkiewką. Bardzo dobrze smakuje przygotowany z dodatkiem zimnego jogurtu. Smak uwydatnimy szczyptą pieprzu i łyżką wyrazistej musztardy. Świetnie będzie smakował podany z jajkami przepiórczymi i wspomnianymi szyjkami rakowymi, które mogą zastąpić też krewetki.

Tradycyjny litewski chłodnik
fot. Tradycyjny litewski chłodnikCzas przygotowania: 30 minut
Dla: 4 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
- 200 g posiekanej botwiny
- 1 zielony ogórek
- 1 Bulion wołowy Knorr
- 1 pęczek rzodkiewki
- 5 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 300 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Do małego garnka wlej wodę i zagotuj ją.
2. Posiekaj botwinkę i wrzuć ją do naczynia. Gotuj, aż warzywo zrobi się miękkie (ok. 10 min).
3. Dodaj kostkę bulionową Knorr, wymieszaj i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia, zdejmij garnek z palnika i odstaw go do ostygnięcia.
4. Zetrzyj ogórek oraz rzodkiewkę i dodaj je do wywaru.
5. Kiedy zupa wystygnie, dolej do niej jogurtu i dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw chłodnik szczyptą pieprzu, a następnie włóż go do lodówki na godzinę.
7. Ugotuj jaja na twardo i przed podaniem dodaj je przekrojone na pół do zupy.
Smacznego!

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chłodnik, kuchnia polska, zupa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»