kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Chrzan - ważny świąteczny dodatek
2014/4/19 8:40:00

Bez niego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego śniadania. Chrzan, bo o nim mowa, to jeden z ważniejszych elementów wielkanocnej tradycji. Jest obecny w święconce – stanowi symbol siły witalnej. Według staropolskiego zwyczaju, przed świątecznym śniadaniem chrzan trzeba zjeść na czczo, a później trzy razy chuchnąć w komin – ma to pozwolić na bezkarne objadanie się w święta.

Wyrazisty smak

Chrzan swoim ostrym smakiem znakomicie podkreśla charakter wielu potraw. Ciężko wyobrazić sobie półmisek pysznych, wielkanocnych wędlin nieposmarowanych delikatnie chrzanem. To nie byłoby to samo! Podobnie w przypadku ryby w galarecie i tradycyjnej białej kiełbasy – doprawione chrzanem smakują znacznie lepiej. Jeśli Wielkanoc, to także jaja, które często dekorujemy majonezem lub właśnie chrzanem. Idealnie wkomponowuje się on także w najróżniejszego rodzaju sałatki, które zyskują nie tylko na smaku, ale stają się również o wiele bardziej aromatyczne. – Ten bardzo wyrazisty dodatek dodaje charakteru wielu przekąskom i potrawom. Jeśli jednak nadmierna ostrość chrzanu przeszkadza nam, możemy postawić na jego łagodniejszą wersję, na przykład w postaci sosu chrzanowego, przygotowanego na bazie lekkiego majonezu z dodatkiem chrzanu i lubczyku – mówi Urszula Giża, ekspert z firmy Tarsmak, oferującej tego rodzaju sosy. – Nadaje się zarówno do przystawek, jak i dań głównych, na przykład do pieczonego schabu – dodaje.
fot. Tarsmak

Chrzan na zdrowie

Święta to czas, kiedy przymykamy oko na kaloryczność potraw. Nie da się jednak ukryć, że ciężkostrawne potrawy wielkanocne mogą doskwierać naszym żołądkom. Chrzan pobudza soki trawienne do pracy, pomaga przy wszelkich niestrawnościach, chroni przed zaparciami i zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu organizmu. Zawarty w nim olejek allilowy ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ludowa medycyna od wielu lat poleca spożywanie chrzanu, który poprzez rozgrzewanie naszego organizmu i większą ilość witamy C niż w cytrynie, jest użyteczny również przy zwalczaniu przeziębienia. Należy jednak pamiętać, by w spożywaniu chrzanu zachować umiar – nadmierne porcje mogą uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego.

Chrzanić, ale z głową!

Zwolennicy pikantnej kuchni cenią chrzan za charakterystyczny, wyrazisty smak. Dla osób preferujących łagodniejsze potrawy, bywa on często za ostry, a cieknące łzy i kręcenie w nosie po jego spożyciu zniechęcają do konsumpcji. Jeśli przyrządzamy go samodzielnie, pamiętajmy, że możemy sprawić, by był delikatniejszy – wystarczy polanie wrzątkiem, a utraci na ostrości. Nie powinniśmy go jednak gotować, gdyż wyzbywa się on wtedy swych cennych właściwości. Jak pisał polski wieszcz Jan Brzechwa: A chrzan na to: „Wolne żarty, płaczę tak, bo jestem tarty, lecz mi nie żal tego stanu, a łzy wasze są do chrzanu”. W ciągu roku częstszym dodatkiem do naszych potraw jest keczup, majonez i musztarda. W Święta Wielkiej Nocy warto jednak sięgnąć po staropolski, tradycyjny chrzan. Dzięki niemu potrawy staną się o wiele smaczniejsze, a rano obudzimy się bez bólu brzucha i poczucia ciężkości.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chrzan, wielkanoc, Święta


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»