Churros con chocolate czyli hiszpański przysmak na polskim stole
2015/10/14 19:40:00
To jedna z najbardziej znanych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii, która bardzo lubi towarzystwo czekolady. Churros con chocolate to charakterystyczny chrupiący przysmak przygotowany z parzonego ciasta.
Churros con chocolate poleca Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej.
Churros con chocolate (Hiszpania)Churros con chocolate (Hiszpania) * Czas przygotowania: 30-40 minut * Poziom : Średni
Składniki: - 500 g mąki pszennej - 500 ml wody - 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oliwy do smażenia - cukier puder do posypania - tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.