Owoce morza, ryby oraz wołowina ulubionymi składnikami dań polskich pań. A wszystko to przyprawione sosem sojowym, oliwą z avocado i limonki, pieprzem i świeżymi ziołami. Szefowie kuchni hotelu The Westin Warsaw przez 12 miesięcy dokładnie obserwowali kobiece wybory oraz recenzje dań i na tej podstawie przygotowali kulinarną analizę preferencji Polek.
Kobiece trendy oraz preferencje kulinarne Polek przedstawia Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw. Przez ostatnie 12 miesięcy najpopularniejszymi składnikami potraw serwowanych kobietomw restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: krewetki, małże św. Jakuba, ryby, a w szczególności: gardłosz, halibut, palia alpejska, tuńczyk i rekin. Ale Polki nie unikają również czerwonego mięsa. Najczęściej wybierana jest polędwica wołowa marynowana w sosie sojowym oraz jagnięcina nowozelandzka zapiekana np. z kozim serem i sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się też comber z królika oraz wędzona pierś kaczki. „Należy jednak przyznać, że zdecydowanie najpopularniejsze wśród Polek są owoce morza i ryby, które najczęściej komponują z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone mięso w przypadku płci pięknej zeszło w naszej restauracji na plan drugi" - mówi Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.
Polki doceniają wartość odżywczą oraz smakową warzyw, które w ponad 80% przypadków stanowiły nieodłączną część potraw. Do najpopularniejszych warzyw restauracji Fusion należą: pok choy, groszek cukrowy, szpinak, kiełki zielonego groszku, kiełki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin jednoznacznie pokazują, że Polki lubią zdrowo się odżywiać. Świadczy o tym duża popularność warzyw - zwłaszcza zielonych, a także prośby o to, aby poddawane były one krótkiej obróbce termicznej. Jeżeli panie jedzą czerwone mięso, to najczęściej proszą o krótki czas jego smażenia bądź pieczenia.
Janusz Korzyński twierdzi, że wśród Polek odwiedzających jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje co do wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado i limonki, sól morska z mango i curry oraz pieprz. Coraz bardziej popularna wśród Polek staje się kora cynamonowa, anyż i szafran. Polki pokochały też świeże zioła: tajską i purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy oraz korzeń imbiru i galanganu.
Dbałość o zdrowie i figurę widać również w wybieranych przez panie deserach. Dlatego też największym uznaniem cieszą się desery niskokaloryczne, owocowe o lekkiej odświeżającej nucie, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubią eksperymentować ze smakami deserów. „Deserowym hitem kuchni fusion jest kawior z czerwonego wina i granatu z lekkim musem z białej czekolady, a także ganasch z gorzkiej czekolady i pleśniowego sera gorgonzolla z dodatkiem aromatycznej pomarańczy. Polki doceniają różnorodność w kuchni, a co więcej lubią degustować nowe, zaskakujące kompozycje" - dodaje Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin.