Pasta i pizza są daniami, które najczęściej na całym świecie kojarzą się z Włochami. Mieszkaniec Italii zjada średnio około 30 kg makaronu rocznie. W naszym kraju również chętnie sięgamy po dania makaronowe. Już nieco ponad 1/3 Polaków jada makaron kilka razy w tygodniu – wynika z badań Instytutu Homo Homini. Dlaczego kochamy pastę?
Włosi podchodzą do pasty bardzo poważnie i często traktują ją jako swoją dumę narodową. Nic więc dziwnego, że organizowane są na jej temat nawet sympozja, konferencje naukowe czy degustacje. Cenimy ją nie tylko za walory smakowe, ale też wartości odżywcze. Makaron jest nieodłącznym składnikiem diety, której przypisuje się długowieczność i dobrą kondycję fizyczną. Prawdziwy włoski makaron suchy wytwarzany jest z twardej pszenicy durum, która jest bardziej ceniona niż zwykła pszenna mąka. Do wyrabianych ręcznie makaronów domowych, czyli pasta fresca, wykorzystuje się natomiast mąkę z miękkich gatunków pszenicy lub żyta i to właśnie do nich dodaje się jaja.
Makaron na 100 sposobów
Choć na świecie istnieje ponad 300 rodzajów makaronów, Włosi bardzo surowo oceniają każdą jego odmianę. Do tej pory zastrzeżono tam blisko 100 rodzajów makaronów. Pod uwagę bierze się nie tylko kształt i długość, ale także: zgięcie, twardość, rodzaj nacięcia, skład (z dodatkiem jaj lub nie), a nawet kolor. Włosi najbardziej lubią te tradycyjne, czyli spaghetti, lasagne, fettuccini czy penne, podawane oczywiście al dente. Upodobania Polaków są zbliżone, choć coraz większą popularnością cieszą się u nas także ravioli, czyli pierożki nadziewane najczęściej szpinakiem i serem ricotta. Włosi dużą wagę przykładają także do sosów. Panuje taka zasada: do makaronów cienkich serwuje się sosy rzadkie, natomiast do grubszych, jak np. Orecchiette dodaje się cięższe. Samych dań z udziałem makaronu powstało już prawie 1000, od tych podawanych na ciepło, po dania zimne np. w postaci makaronowych sałatek. Trzy najbardziej popularne dania makaronowe dostępne w serwisie foodpanda.pl to klasyczne spaghetti bolognese, carbonara oraz lasagne.
Poniżej przedstawiamy natomiast ciekawe propozycje szefów kuchni na ciepłe dni: * Czarne tagiatelle z krewetkami, kalmarami i szynką prosciutto (Aioli) * Pappardelle fresca z oliwą, świeżymi pomidorami i świeżą bazylią (Rucola) * Penne alla Cubana z szynką parmeńską, borowikami i kurkami (Trattoria Toscana)