kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Cukinia i bakłażan - grecka kuchnia na zdrowie
2007/2/6 0:10:00

Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.

Bakłażany i cukinie są doskonałe do przygotowania potraw o charakterze śródziemnomorskim. Można je traktować jako wyjątkową sałatkę i dodać do nich odrobinę czosnku i oliwy, można je też podać jako sytą przystawkę do steków lub nóżek z kurczaka...Wyśmienite również do coraz bardziej popularnych w Polsce potraw kuchni włoskiej, a w szczególności wykwintnych makaronów: warzywno - mięsnych spaghetti, wyszukanych w smaku penne, oraz impresji kulinarnych z makaronem typu fusilli i farfalle. Wszystkim potrawom dodadzą wspaniałego aromatu oraz sprawią, że na Twoim stole pojawi się promyk greckiego słońca.

Warto dodać, że kuchnia pochodząca z obszaru basenu morza śródziemnego jest obecnie uznawana za najzdrowszą dietę świata.

Cukinia - roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP, i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm. Stanowi idealną przekąskę lub dodatek do niecodziennego obiadu lub kolacji. Warzywna delicja dla prawdziwych smakoszy...

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bakłażan, błonnik, cukinia, dieta śródziemnomorska, kuchnia grecka


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»