Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
Bakłażany i cukinie są doskonałe do przygotowania potraw o charakterze śródziemnomorskim. Można je traktować jako wyjątkową sałatkę i dodać do nich odrobinę czosnku i oliwy, można je też podać jako sytą przystawkę do steków lub nóżek z kurczaka...Wyśmienite również do coraz bardziej popularnych w Polsce potraw kuchni włoskiej, a w szczególności wykwintnych makaronów: warzywno - mięsnych spaghetti, wyszukanych w smaku penne, oraz impresji kulinarnych z makaronem typu fusilli i farfalle. Wszystkim potrawom dodadzą wspaniałego aromatu oraz sprawią, że na Twoim stole pojawi się promyk greckiego słońca.
Warto dodać, że kuchnia pochodząca z obszaru basenu morza śródziemnego jest obecnie uznawana za najzdrowszą dietę świata.
Cukinia - roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP, i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm. Stanowi idealną przekąskę lub dodatek do niecodziennego obiadu lub kolacji. Warzywna delicja dla prawdziwych smakoszy...