kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czas na jesienną zupę z dyni
2014/10/4 11:30:00

Dynia coraz częściej gości na naszych stołach. Polacy zaczynają doceniać smak i właściwości dyni, która bogata jest w minerały oraz witaminy. Na jej korzyść przemawia też to, że ma mało kalorii. Pierwsze dni października to świetny czas na to, by przyrządzić jesienną zupę z dyni z makaronem.

Składniki:

fot. Zupa dyniowa. Międzybrodzki MakaronMakaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
dynia - ok. 1 1/2 kg
cebula - 2 średnie szt.
kapary z zalewy - 1 łyżka
płatki chilli - 1/4 łyżeczki
olej - 3 łyżki
słodka śmietanka - 100ml
woda
sól do smaku

Wykonanie:


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
Podajemy z makaronem.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dynia, jesień


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »