Składniki:Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
dynia - ok. 1 1/2 kg
cebula - 2 średnie szt.
kapary z zalewy - 1 łyżka
płatki chilli - 1/4 łyżeczki
olej - 3 łyżki
słodka śmietanka - 100ml
woda
sól do smaku
Wykonanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
Podajemy z makaronem.