Lato o smaku malinKtóż im potrafi się oprzeć? Poszczególne gatunki malin różnią się wielkością, kolorem i smakiem, ale wszystkie są niezwykle soczyste i aromatyczne. Pamiętamy ten smak z dzieciństwa, kiedy nasze babcie dodawały nam cudowny sok z malin do herbaty. Jeszcze wtedy nie wiedzieliśmy, jakich wartości dostarczają organizmowi te owoce. - Maliny to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, a także w niewielkich ilościach witamin B1, B2, B6. Poza tym owoce malin zawierają niewielkie ilości substancji mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez i wapń. I jeszcze wiadomość dla wszystkich tych, którzy uważnie liczą kalorie - 100 g malin dostarczy nam ich 30 – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Jakie składniki dobrać do sałatki z malinami? Doskonale smakują one z różnymi gatunkami sałat oraz ze szpinakiem. Poza tym owoce te będą smakować wybornie również z serem twarogowym, miodem i orzechami. Poniżej przepis, który jest dowodem na pyszne połączenie tych składników:
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiemCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- garść świeżych malin,
- 1 Sos sałatkowy francuski Knorr,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 80 g sera twarogowego,
- łyżka octu z białego wina,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
1. Szpinak umyj i osusz. Orzechy pokrusz, ser podziel na małe kawałki.
2. Na talerz wyłóż szpinak, ser i maliny. Posyp sałatkę orzechami.
3. Zrób sos: oliwę połącz z sosem octem i miodem. Dzięki aromatycznemu sosowi sałatka nabierze ziołowego smaku.
4. Polej danie sosem i serwuj gościom.
Rada: Dodatkowo możesz potraktować sałatkę kremowym sosem balsamicznym. Perfekcyjnie podkreśli on smak orzechów, malin oraz szpinaku.