kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czy Polacy lubią gotować?
2011/1/28 0:10:00

Według przeprowadzonego badania 64% dwudziestolatków woli wieczór z przyjaciółmi w kuchni od wyjścia na imprezę. 2/3 kobiet i prawie połowa mężczyzn przyznaje, że gotowanie sprawia im przyjemność, a prawie 40% z nas uznaje, że gotowanie to ciekawa forma spędzania czasu. Część panów uważa nawet, że wspólne gotowanie sprzyja budowaniu więzi. Gotowanie jako smutny obowiązek „Matek Polek" odchodzi w zapomnienie, a Polacy, szczególnie ci młodzi, z przyjemnością „stają przy garach". Taki wniosek nasuwa się po analizie wyników badania jakie Grupa IQS przeprowadziła na zlecenie wydawnictwa Carta Blanca.

Według słów przebadanych Polaków przygotowywanie posiłków daje przyjemność połowie mężczyzn (47%) i prawie dwóm trzecim kobiet (65%) - to cecha charakterystyczna dla większości społeczeństw rozwiniętych. Co ciekawe jednak coraz częściej, z coraz większym zadowoleniem i coraz bardziej świadomie gotują ludzie młodzi. Co więcej, im młodsi badani, tym częściej gotują po to, żeby sprawić przyjemność innym, a im jesteśmy starsi, tym wyraźniej zarysowuje się tendencja do gotowania jako formy relaksu dla nas samych. Gotowanie jest modne bez dwóch zdań, a ta moda doskonale wpisuje się w ogólne trendy takie jak slow life czy slow food. Nasze życie codzienne to często prawdziwy wyścig, dlatego zaczynamy doceniać i pielęgnować obszary życia które dają nam chwile wytchnienia. Fascynujące jest także to, jak w szczególności ludzie młodzi, w sposób naprawdę doskonały, potrafią łączyć te dwa światy. Gotowanie z przyjaciółmi w zaciszu domowym - jak najbardziej, ale i informacja wraz z fotorelacją z tego spotkania na popularnym serwisie społecznościowym - niemalże na bieżąco.

Polacy pytani o to skąd czerpią kuchenne inspiracje, wciąż najczęściej opowiadają o książkach kucharskich, do korzystania z których przyznaje się 40% kobiet i 24% mężczyzn. Drugim źródłem inspiracji pozostają przepisy od przyjaciół i rodziny (32% kobiety i 17 % mężczyzn), a na trzecim miejscu ex aequo plasują się kulinarne blogi, z których korzysta 20% respondentów. W kuchni jesteśmy także coraz bardziej kreatywni i odważniejsi, a na sklepowych półkach poszukujemy nowości. Badania wskazują także na rosnącą świadomość i zainteresowanie doborem odpowiednich produktów spożywczych, choć pokazują także, że w tej kwestii jeszcze wiele możemy się nauczyć. W podejściu do żywności bardziej praktyczne okazują się kobiety - to one przede wszystkim zwracają uwagę na świeżość i pochodzenie produktów, mężczyźni zaś stawiają na smak. Pochodzenie ma znaczenie jednak głównie dla mieszkańców największych miast. 14% „mieszczuchów" jest skłonnych wydać więcej na bardziej różnorodne pożywienie, pochodzące z kraju gwarantującego produktom najwyższą jakość. Podobnie uważają osoby z wyższym wykształceniem. Nasza wiedza na temat różnorodnych gatunków produktów spożywczych, czy też zastosowania wielu, nawet obecnych na sklepowych półkach, „nowości" wciąż pozostawia jednak wiele do życzenia. Gotowanie jest modne, warto zatem wiedzieć co i jak gotować.




()
Oprac: Anna Kotnowska

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gotowanie, jedzenia, kuchnia, kulinaria


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»