W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.
Pierwotnie koncentrat pomidorowy wytwarzany był własnoręcznie jako dodatek do gotowania we włoskiej kuchni. Receptura szybko upowszechniła się w innych krajach śródziemnomorskich, a potem na całym świecie. Dziś koncentrat jest produkowany i wytwarzany niemal wyłącznie przez wyspecjalizowane firmy. Koncentrat pomidorowy powstaje z samych pomidorów i w celu uzyskania lepszej trwałości jest poddawany pasteryzacji. Obróbka termiczna wystarcza, aby produkt uzyskał trwałość, dlatego nie powinien zawierać dodatkowych konserwantów. Na rynku znajduje się wiele produktów spełniających te wymogi. Zawierają one około 50% suchej masy powstałej na bazie pomidorów i są zdrowsze od nieprzetworzonych owoców, ponieważ w tej postaci zawierają łatwiej przyswajalny likopen. Koncentrat pomidorowy zawiera również sporą ilość potasu - nie traci go w procesie przetwarzania. Warto sprawdzić czy koncentrat nie zawiera dodatkowych składników, bowiem powinien być wytwarzany wyłącznie z pomidorów. Koncentraty mogą mieć różną intensywność np. koncentraty produkowane we Włoszech mogą mieć mocniejszy smak i zapach.
Prawie każdy z nas lubi ketchup, nawet jeśli kojarzy się on zazwyczaj z szybkim, niezdrowym jedzeniem, jak zapiekanki czy hamburgery. Wbrew pozorom ketchup nie jest wytworem kuchni amerykańskiej, lecz azjatyckiej. W swej pierwszej, oryginalnej postaci nie miał jednak wiele wspólnego z obecnie znanym nam smakiem. W formie bardziej zbliżonej do dzisiejszej ketchup upowszechnił się w kuchni brytyjskiej, a potem amerykańskiej. Ketchup kupowany w sklepach jest tylko częściowo zdrowy. Mało który produkt pozbawiony jest jednocześnie konserwantów i niezdrowych wzmacniaczy smaku. Mimo to, ketchup podobnie jak koncentrat pomidorowy, zawiera duże ilości zdrowego likopenu. Według badań w gotowanych pomidorach, z których wytwarzany jest ketchup znajduje się pięć razy więcej likopenu, niż w świeżych pomidorach. Przed zakupem należy uważnie sprawdzać informacje na opakowaniu. Produkt nie powinien zawierać konserwantów i niezdrowych wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu. Ketchup o wysokiej zawartości likopenu ma ciemnoczerwoną barwę.
Pomidorowe inspiracje...
Sok z pomidorów i bananów Do pojemnego naczynia dodaj dwie szklanki soku pomidorowego, dwa banany, sok z połówki cytryny i łyżkę posiekanej pietruszki. Zmiksuj wszystko i podaj w wysokiej przezroczystej szklance. Sok można udekorować także kilkoma listkami pietruszki. Smacznego!