Masz dosyć ciągłego przywierania potraw do dna podczas gotowania? Zmień sprzęt! Dobre i ładne garnki to podstawa udanego gotowania.
Garnki służą nam do codziennej pracy. Często sięgamy po nie kilka razy w ciągu dnia, aby przygotować posiłki i z tego właśnie powodu powinny być solidne. Na rynku możemy znaleźć bardzo szeroką gamę garnków, jakie więc wybrać?
Właściwie do lamusa odeszły już garnki aluminiowe, do których - powodu cienkich ścianek - potrawy bardzo łatwo przylegały. Teraz mamy w sklepach szeroki wybór garnków emaliowanych czy wykonanych ze szkła żaroodpornego - są one bardzo higieniczne, ale niestety mniej trwałe - łatwo się obijają i dlatego nietrudno je uszkodzić.
Najczęściej spotkać możemy garnki wykonane ze stali 18/0 lub 18/10 - pierwsze z nich wytwarzane są ze stali chromowej, drugie zaś zawierają w sobie domieszkę niklu - dzięki temu są bardziej odporne na pękanie i nie ulegają odbarwieniom.
Ich pokrywki wykonane są często z hartowanego szkła, dzięki czemu są odporne na zarysowania i nie pękają w trakcie gotowania. Specjalne ujście dla pary redukuje ciśnienie i zmniejsza możliwość wykipienia potrawy, a wygodna krawędź umożliwia łatwe przelewanie oraz zapobiega kapaniu czy rozlewaniu potraw.
Akutermiczne dno garnków z warstwą aluminium usprawnia proces gotowania, szybko się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło i przystosowane jest do różnych źródeł ciepła (kuchenka indukcyjna, elektryczna, gazowa, ceramiczna, piekarnik).
Stalowe garnki dobrej jakości są odporne na korozję, należy jednak pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji - nawet najlepsze naczynie zardzewieje, jeśli nie będziemy o nie dbać i na przykład pozostawiać je mokre po zmywaniu, zamiast wycierać do sucha.