kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dobry garnek ułatwi gotowanie
2009/10/7 9:57:21

Masz dosyć ciągłego przywierania potraw do dna podczas gotowania? Zmień sprzęt! Dobre i ładne garnki to podstawa udanego gotowania.

Garnki służą nam do codziennej pracy. Często sięgamy po nie kilka razy w ciągu dnia, aby przygotować posiłki i z tego właśnie powodu powinny być solidne. Na rynku możemy znaleźć bardzo szeroką gamę garnków, jakie więc wybrać?

Właściwie do lamusa odeszły już garnki aluminiowe, do których - powodu cienkich ścianek - potrawy bardzo łatwo przylegały. Teraz mamy w sklepach szeroki wybór garnków emaliowanych czy wykonanych ze szkła żaroodpornego - są one bardzo higieniczne, ale niestety mniej trwałe - łatwo się obijają i dlatego nietrudno je uszkodzić.

Najczęściej spotkać możemy garnki wykonane ze stali 18/0 lub 18/10 - pierwsze z nich wytwarzane są ze stali chromowej, drugie zaś zawierają w sobie domieszkę niklu - dzięki temu są bardziej odporne na pękanie i nie ulegają odbarwieniom.

Ich pokrywki wykonane są często z hartowanego szkła, dzięki czemu są odporne na zarysowania i nie pękają w trakcie gotowania. Specjalne ujście dla pary redukuje ciśnienie i zmniejsza możliwość wykipienia potrawy, a wygodna krawędź umożliwia łatwe przelewanie oraz zapobiega kapaniu czy rozlewaniu potraw.

Akutermiczne dno garnków z warstwą aluminium usprawnia proces gotowania, szybko się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło i przystosowane jest do różnych źródeł ciepła (kuchenka indukcyjna, elektryczna, gazowa, ceramiczna, piekarnik).

Stalowe garnki dobrej jakości są odporne na korozję, należy jednak pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji - nawet najlepsze naczynie zardzewieje, jeśli nie będziemy o nie dbać i na przykład pozostawiać je mokre po zmywaniu, zamiast wycierać do sucha.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: AGD, gotowanie, kuchenki indukcyjne, stalowe garnki, wyposażenie kuchni


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »