kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Doceńmy brokuły!
2007/8/18 0:10:00

Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.

Brokuły są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor, wapń żelazo. Ze względu na duże ilości kwasu foliowego jest szczególnie polecany kobietom ciężarnym.

Kupując brokuły wybierajmy te najbardziej zielone, bez żółtych i brązowych przebarwień, jędrne i zwarte. Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do wody trochę mleka – warzywo znacznie zyskuje wówczas na smaku. Jeśli chcemy, aby brokuł zachował swój piękny zielony kolor, gotujmy go bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi (płatki najpierw rumienimy na suchej patelni, a następnie dodajemy do nich nieco masła, rozpuszczamy i polewamy różyczki brokuła).

Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek, ragout lub przyrządzać z nich zupy – kremy.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: brokuł, brokuły, kwas foliowy, sole mineralne, witamina C


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»