Domowy kebab z sosem czosnkowym
Składniki:
- filet z kurczaka - 200g
- przyprawa do kebabu - 1 łyżka
- sałata - 4 liście
- pomidor - 1 szt.
- cebula czerwona - 1 szt.
- frytki do pieczenia w piekarniku - 1 garść
- olej - 1 łyżka
- bułka do kebabu - 2 szt.
- sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie:
Filety z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Przekrojoną bułkę wstawić do rozgrzanego piekarnika razem z frytkami, żeby się podpiekły (bułkę wyciągamy trochę szybciej). Ostudzonego fileta kroimy w paseczki, ponownie podsmażamy na patelni i umieszczamy razem z pokrojonymi warzywami i upieczonymi frytkami w bułce. Zawartość bułki polewamy obficie sosem czosnkowym Tarsmak.
Panierowane podudzia z kurczaka z sosem piri-piri
Składniki:
- podudzia z kurczaka - 4 szt.
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- mąka - 2 łyżki
- jajko - 2 szt.
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
- olej
- sos piri-piri Tarsmak
Wykonanie:
Podudzia doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na parę godzin. Opanierować w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami w równych proporcjach. Tak przygotowane usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie (ok. 15 minut), aby mięso zdążyło dojść przy kości. Podawać z sosem piri-piri Tarsmak.