Historia pizzą się toczyJadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś – takie składniki znalazły się na najdroższej pizzy świata, którą przygotował słynny włoski kucharz, Domenico Crolla. I choć tę sprzedano za 3 000 dolarów, z założenia pizza była posiłkiem dla ubogich, sprzedawanym na ulicach Neapolu. Historia pizzy ściśle związana jest z tym miastem. Początkowo służyła neapolitańskim piekarzom do sprawdzania temperatury pieca. W ten sposób użyte ciasto nie było wyrzucane, lecz trafiało do najbiedniejszych mieszkańców. W XVII wieku została pokryta sosem: początkowo białym, który z biegiem czasu został zastąpiony oliwą z oliwek, serem i pomidorami. Dziś na pizzy możemy zobaczyć praktycznie wszystkie możliwe smakołyki.
Wybierz swój smakWe Włoszech, ojczyźnie pizzy, do jej przyrządzania i jedzenia podchodzi się niezwykle poważnie. Przykładowo, polanie jej ketchupem uważa się za prawdziwa kulinarną profanację, podobnie jak jedzenie jej nożem i widelcem! W innych częściach świata panuje większa swoboda, również w zakresie tego, z czym pizzę jemy. Oprócz ketchupu można polać ją oliwą z oliwek lub sosami, które doskonale podkreślą smak potrawy. – Wybór mamy duży – możemy wybrać sos czosnkowy, serowy, a miłośnicy ostrych smaków na pewno docenią bazujący na papryczkach chilli sos musztardowo-paprykowy – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. różnego sosy majonezowe i ketchupy.
Świętuj z pizząPizza to posiłek, po który sięgamy niezwykle chętnie. Zamawiamy ją w restauracjach, na telefon z dostawą do domu, a gdy czasu jest mniej, kupujemy mrożoną, nierzadko dodając własne, ulubione składniki. Idealnie wpasowuje się w
klimat spotkań ze znajomymi czy imprez. Tak popularne danie doczekało się więc swojego święta, które przypada właśnie 9 lutego. Pomysłów na przyrządzenie tego pysznego, włoskiego dania jest wiele. Każdy ma swoje sposoby na ciasto, dobranie składników i sam wypiek. Poniżej pokazujemy kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu:
- Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat.Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.
- Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.
- Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem.
- Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty.
- Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser,a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze.
Jeśli naszła nas ochota na samodzielne przygotowanie pizzy, warto wypróbować przepis na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, którą poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.
Krok 1 – wyrób ciastoSkładniki (przepis na ok. 4 porcje):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy
oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
Krok 2 – przygotuj sosSkładniki:
- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku
Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
Krok 3 – upiecz pizzęSkładniki (na 1 pizzę):
- garść startego sera żółtego
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej rukoli
- sos czosnkowy marki Tarsmak
Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na poł. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!