kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dziś Światowy Dzień Makaronu
2014/10/25 7:00:00

25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Miłośników makaronu nie trzeba do niego przekonywać, a tych których jeszcze nie zachwyciły jego uniwersalne zastosowania kulinarne, należy przypomnieć, że poza walorami smakowymi, jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów złożonych oraz błonnika.

Światowy Dzień Makaronu to również doskonały moment, aby zastanowić się jak Polacy postrzegają ten produkt? Jaki rodzaj makaronu preferujemy? Z jakimi składnikami najchętniej go przyrządzamy? A także po którą z makaronowych form najczęściej sięgamy?

Makaron jest produktem nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym w przygotowaniu. Są to główne powody jego popularności na całym świecie – w tym także w Polsce. Historia jego powstania jest do tej pory niejasna. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach, około 4 tysiące lat temu. Włosi twierdzą jednak, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e. Jedna kwestia nie podlega wątpliwości – makaron na przestrzeni ostatnich stuleci zdobył ogromną popularność. Nie dziwi więc fakt, że zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli Światowy Dzień Makaronu. Jest to święto stosunkowo młode, pierwszy raz obchodzono je w 1997 roku. Zyskuje jednak na popularności w bardzo szybkim tempie, z roku na rok przybywa amatorów makaronowej uczty. Z tej okazji Instytutu Badania Opinii Homo Homini przeprowadził na zlecenie marki Lubella badania, które potwierdzają, że makaron cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością - prawie 70% badanych przyrządza dania na bazie makaronu przynajmniej raz w tygodniu, w tym 38% spożywa go kilka razy w tygodniu. Makarony w polskiej kuchni używa się głównie do zup, ale coraz częściej ze względu na wygodę, łatwość i szybkość przygotowania, makaron stanowi dodatek do drugiego dania. Powoli też polscy konsumenci zaczynają szukać innowacji w kuchni i co za tym idzie, gotują nowe dania, których do tej pory nie przygotowywali, a do takich eksperymentów kulinarnych makaron jest idealnym składnikiem. Pomimo wszystkich atrybutów makaronów, Polakom ze spożyciem ok. 5 kg rocznie na osobę, wciąż daleko do wielkich ich miłośników - Włochów (spożycie: 22 kg na osobę), ale i do większości mieszkańców krajów europejskich, gdzie konsumpcja roczna to średnio 10 kg na osobę.
fot. Lubella

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia włoska, makaron


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»