kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Glony w kuchni - Prawdziwa uczta dla duszy i ciała
2010/4/7 11:40:00

Jadalne algi, tak jak ludzie, ciężko pracują aby pod wodą wyrosnąć na pełne składników odżywczych rośliny, nie mające pod tym względem sobie równych nigdzie na świecie. Nie dość, że odżywiają każdą komórkę, tkankę i organ w naszym ciele, to jeszcze stanowią jedno z najbardziej podstawowych, ale pełno odżywczych form jedzenia. Jeżeli myślicie to nowoczesny wymysł to jesteście w wielkim błędzie, bo tysiące lat temu sięgali po nie nasi przodkowie,ze wszystkich stron świata.

Starożytne super jedzenie to sekret zdrowia i długiego życia naszych przodków. Tysiące lat temu żywili się pokarmem na bazie jadalnych alg, kiedy podbijali coraz to bardziej odległe zakątki ziemi, wybrzeża i szczyty; zawsze zaopatrzeni byli w zapas tego, co dziś jest receptą na siłę, zdrowie i długie, szczęśliwe życie. Od Morza Śródziemnego, państw dalekiej północy, Alaski, przez wybrzeże Pacyfiku, Hawajów aż po japońskie wyspy , ci dzielni zdobywcy za podstawę diety obrali sobie mięso, owoce morza i morskie „warzywa". Te dziś w dużej mierze zapomniane dary morza były uznawane za tak cenne, że na Hawajach rezerwowano je dla rodziny królewskiej i uprawiano w specjalnych, morskich ogrodach. Pierwszy zapis dowodzący ich wyjątkowych właściwości odżywczych pochodzi z Chin i datowany jest na 300 lat przed Chrystusem.

Ostatnio włączanie alg do kuchni jest odnoszącym sukcesy i zdobywającym coraz większą popularność trendem we Francji i Kalifornii, chociaż wiele osób ciągle postrzega je jako egzotyczny składnik menu. Wzdłuż wschodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych i Kanady coraz więcej firm praktykuje ich przybrzeżną uprawę, specjalnie dla potrzeb kuchni. Ich produkty eksportowane są na cały świat co jednoznacznie świadczy o ponownym zainteresowaniu się tym tradycyjnym składnikiem diety. Bez problemu znajdziemy w księgarni książkę kucharską poświęconą wyłącznie algom, zwanym „morskimi warzywami". Zgodnie ze współczesnym trendem zwracania się ku produktom organicznym i pochodzącym z najczystszych środowisk coraz popularniejsze są właśnie algi i miejmy nadzieje, że na szerszą skalę pojawia się także u nas.





()
Oprac: Roma Dum

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: algi, glony, kuchnia orientalna, zdrowie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»