Gołąbki to w naszym kraju bardzo popularne danie obiadowe. Dla większości z nas zapamiętany smak tej potrawy to połączenie mięsa, ryżu i kapusty. Warto czasem porzucić tradycyjną wersję tego dania i spróbować gołąbków np. w śródziemnomorskim stylu – z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.
Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to interesująca alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania. Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną wspaniałą mieszanką suszonych pomidorów i tuńczyka. Farsz jest wilgotny, lekki, a jego połączenie z liśćmi kapusty włoskiej okazuje się strzałem w dziesiątkę. Danie polecane dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni lub szukają nowych inspiracji dla tradycyjnych potraw. Oto przepis na zaskakujące i niezwykle smaczne Gołąbki w śródziemnomorskim stylu:
Składniki dla 4 osób: 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g, 6 liści kapusty włoskiej, 180 g ryżu, 6 suszonych pomidorów Ponti, 200 ml sosu beszamelowego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe! Smacznego!