Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia. Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości i przenieść się do Grecji.
Do przygotowania ciasteczek potrzebne będzie gotowe ciasto kataifi w formie cienkich nitek, które nazywane są często anielskimi włosami. Możemy je kupić w sklepach oferujących produkty żywnościowe z różnych stron świata. Koszt to ok. 20 zł za opakowanie.
Do wykonania ciasteczek potrzebujemy:
- opakowanie mrożonego ciasta Filo
- 150 g płatków migdałowych
- 150 g orzechów włoskich
- 150 gram rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
Do wykonania syropu potrzebujemy:
- 1 szklankę płynnego miodu
- 1 szklankę wody
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z płatkami migdałowymi, zmielonymi orzechami, cynamonem i cukrem.
Ciasto dzielimy na pasma o szerokości ok. 5 cm, smarujemy roztopionym masłem. Na brzeg ciasta kładziemy małą garstkę farszu i zwijamy w rulony. Kolejne ruloniki przygotowujemy w ten sam sposób.
Ciastka układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Można także włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy miód, wodę, sok z cytryny, a następnie cukier i gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gorące ciastka polewamy przygotowanym syropem. Można posypać ulubionymi bakaliami.