kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Grillowe gusta Polaków
2010/6/10 1:31:12

Za wynalazcę grillowania, dziś ulubionej weekendowej rozrywki Polaków, uznaje się myśliwego, któremu 300 tys lat temu kawałek mięsa mamuta przypadkiem wpadł do ognia. Dzisiejsza forma grilla została wynaleziona przez Amerykanina Georga Stephena. W Polsce zaistniała w latach 80-tych, by pod koniec 20 wieku przeżyć prawdziwy boom.

Dziś, wraz z pierwszymi promieniami słońca, tysiące Polaków urządza wielkie grillowanie. Wieczorami na działkach, w przydomowych ogródkach, nad jeziorami zajadamy się przysmakami z rusztu. A co nasi rodacy najczęściej jadają? Wciąż prym wiodą kiełbaski, najprostsze danie z grilla. Nie jada się ich jednak tylko klasycznie, dostępne są różne wersje smakowe - np. kiełbaski surowe paprykowe i czosnkowe. Popularny jest także typowo męski boczek i grillowana karkówka.

Z roku na rok jednak rośnie spożycie innych przekąsek, np. opiekanego mięsa drobiowego. W sezonie grillowym popyt na mięso drobiowe zdecydowanie wzrasta, klienci i konsumenci poza standardowymi mięsami poszukują produktów grillowych. Największym powodzeniem cieszą się drobne elementy kurczaka - skrzydełka, podudzie czy mięso fileta. - mówi Jacek Lewicki, Prezes Drosed SA.

Za sprawą programów kulinarnych oraz internetu coraz modniejsze stają się eksperymenty kulinarne. Tak też jest w przypadku grilla. Na ruszcie pojawiają się ryby - duszone w folii, pieczone czy nadziewane oraz warzywa. Polacy opiekają kolby kukurydzy, bakłażany, cukinie i oczywiście ziemniaki. Co ambitniejsi tworzą prawdziwe grillowe dzieła sztuki - krewetkowe szaszłyki, paprykowe steki z serem, brzoskwinie z sosem karmelowym.

Ze względu na odwieczny brak czasu rośnie też spożycie dań gotowych do przyrządzenia. „Styl życia, który uprawia w dzisiejszych czasach coraz więcej Polaków ewidentnie sprzyja zakupom produktów konfekcjonowanych od razu przyprawionych. Jako producenci dań z drobiu, z roku na rok zauważamy wzrost sprzedaży produktów przyprawionych gotowymi mieszankami" - dodaje Jacek Lewicki.

Ilu ludzi, tyle pomysłów na grilla. Jedno jest pewno, popularność tej formy rozrywki nie będzie spadać a wręcz przeciwnie - rosnąć.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: barbecue, grill, grillowanie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»