kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Grzaniec nie tylko na Sylwestra
2008/12/31 10:20:00

Pachnący, kuszący, słodki, o niepowtarzalnym smaku. Rozgrzewa, poprawia nastrój, jest niezastąpiony, gdy zmarzniemy na zimowym spacerze albo podczas sylwestrowej zabawy „pod chmurką". Jak przygotować dobry grzaniec?

Podgrzewamy czerwone wino lub jasne piwo, dodajemy do tego zestaw aromatycznych przypraw, mieszamy i... już. Niby nic trudnego, a jednak nie zawsze grzaniec smakuje tak, jak powinien. Sekretem udanego grzańca są bowiem przyprawy; to one decydują o jego charakterystycznym, korzennym zapachu, lekko piekącym smaku oraz właściwościach rozgrzewających. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć się goździki, nie może zabraknąć cynamonu, powinien być miód lub cukier, wanilia, czasami gałka muszkatołowa, a nawet imbir, anyż i kardamon. Co w grzańcu rozgrzewa i pachnie?

Goździki pochodzące z Indonezji, mają lekko drażniący, słodkawo-cierpki smak i korzenny aromat. W kuchni służą do przyprawiania ryb, drobiu i innych mięs oraz sosów. Są również nieodłącznym dodatkiem do szarlotek, pierników i niektórych kruchych ciast.

Imbir ma lekko cytrynowy, orzeźwiający zapach i palący smak. Świeży imbir powszechnie stosuje się do przyprawiania potraw z ryb, mięsa, warzyw, zmielony natomiast jest ważnym dodatkiem do wypieków, zwłaszcza do tradycyjnych pierników.

Cynamon jest słodką przyprawą wykorzystywaną najczęściej do produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przyprawowych do wszystkich rodzajów potraw, m.in. curry czy przyprawy chińskiej.



Senior.pl
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ból gardła, grypa, grzane piwo, grzaniec, kuchnia orientalna, napoje rozgrzewające, przeziębienie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»