Grzyby duszone, smażone, marynowane - jesienne skarby w kuchni
2008/9/26 22:04:16
Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.
Grzyby nie tylko znakomicie wzbogacają smak potraw, są też cenne dla naszego organizmu. W grzybach znajdziemy przeciwutleniacze, czyli substancje chroniące przed działaniem wolnych rodników, są te źródłem witaminy A i E. Witaminy te mają korzystny wpływ na naszą odporność. Osoby spożywające grzyby nie muszą martwić się o niedobory witaminy B oraz miedzi. Zaletą grzybów jest tez ich niskokaloryczność, 40 gram to około 50 kcal.
Mimo wielu zalet grzyby mają jedną wadę, mogą spowodować zatrucie, które w skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiercią. Aby tego uniknąć nie należy spożywać grzybów nieznanego pochodzenia.