kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ile wanilii w cukrze
2016/11/28 1:10:00

Święta to czas, kiedy po przyprawy sięgamy szczególnie często. To głównie dzięki nim słodkie wypieki smakują tak wyśmienicie. Warto zwrócić uwagę na to, co dodajemy do świątecznych ciast - niektóre z popularnych przypraw swoje właściwości zawdzięczają nie naturze, lecz chemicznym składnikom.

Weź cukier pod lupę

Cukier waniliowy to jeden z podstawowych składników wielu świątecznych przepisów. W sklepach najczęściej możemy spotkać jednak cukier wanilinowy. Od cukru waniliowego różni się on nie tylko jedną literą w pisowni, lecz przede wszystkim składem. Zawiera wanilinę – syntetyczny związek wytwarzany na dużą skalę dla potrzeb przemysłu spożywczego.

– Warto zwrócić uwagę na to, czy produkt po który sięgamy to cukier z prawdziwą wanilią – tłumaczy Zofia Brachfogiel z Kotanyi. – Wanilia zawarta w cukrze nadaje wypiekom intensywnego i naturalnego aromatu.

Świąteczny sukces bez sztucznych dodatków

Oprócz radości z rodzinnych spotkań, miły nastrój podczas świąt zawdzięczamy także apetycznym makowcom, sernikom, keksom i piernikom. By tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta miały wyrafinowany smak, należy dodać do nich odpowiednie przyprawy.

– Najwięcej wymaga ich piernik – nie obejdzie się bez imbiru, goździków, ziela angielskiego, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu – tłumaczy Zofia Brachfogiel. – Niestety, sami zwykle nie mamy czasu na przygotowanie odpowiedniej mieszanki. Pamiętajmy, by przy zakupie gotowych przypraw do świątecznych wypieków, na przykład przyprawy do piernika, upewnić się, że nie zawierają one konserwantów – radzi ekspert. – Dzięki temu wypieki będą aromatyczne i pełne naturalnego smaku.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cukier, kuchnia, wanilia


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»