Potrawy, które przygotowujemy na święta są większości nie tylko smaczne, ale i kaloryczne. Wystarczy jednak zmienić kilka kulinarnych przyzwyczajeń, aby połączenie tradycji z dbaniem o smukłą sylwetkę stało się możliwe.
Do potraw królujących na świątecznych stołach z pewnością należą ryby, jeśli jednak chcemy uniknąć dodatkowych kilogramów powinniśmy zwrócić uwagę na to jak są one przygotowane. Smażone lepiej zastąpić przygotowanymi w galarecie, jeśli jednak nie wyobrażasz sobie wigilii bez smażonego karpia, zdejmij z niego skórę.
Do przygotowania pierogów wybierz mąkę razową, zadbaj o to, aby ciasto nie było zbyt grube. Zamiast odsmażać pierogi podgrzej je w kuchence mikrofalowej lub wrzuć na kilka minut do wrzącej wody.
Zrezygnuj z tłustych mięs, zastąp je drobiem lub wołowiną, sosów nie zagęszczaj mąką. Przygotowując sałatki sięgnij po jogurt naturalny, jest on mniej kaloryczny niż majonez. Ogranicz spożycie alkoholu, najmniej kaloryczne i jednocześnie zdrowe jest czerwone wytrawne wino.
Zanim w ogóle zasiądziesz do stołu wypij szklankę wody, dzięki temu mniej zjesz. Zrezygnuj natomiast ze słodkich, gazowanych napojów. Jedz wolno, w ten sposób zjesz mniej a wybierając mniejsze porcje będziesz mieć szansę na spróbowanie większej ilości potraw.
Postaraj się nie spędzać wszystkich świątecznych dni przy stole, zabierz rodzinę na spacer.
Jeśli trudno zrezygnować Ci z ulubionych przysmaków pomyśl, że święta trwają tylko kilka dni a z dodatkowymi kilogramami będziesz walczyć przez kolejne tygodnie. Nie zapominaj o zbliżającym się Sylwestrze, dodatkowe kilogramy nie dodadzą Ci uroku w tą noc.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »