Potrawy, które przygotowujemy na święta są większości nie tylko smaczne, ale i kaloryczne. Wystarczy jednak zmienić kilka kulinarnych przyzwyczajeń, aby połączenie tradycji z dbaniem o smukłą sylwetkę stało się możliwe.
Do potraw królujących na świątecznych stołach z pewnością należą ryby, jeśli jednak chcemy uniknąć dodatkowych kilogramów powinniśmy zwrócić uwagę na to jak są one przygotowane. Smażone lepiej zastąpić przygotowanymi w galarecie, jeśli jednak nie wyobrażasz sobie wigilii bez smażonego karpia, zdejmij z niego skórę.
Do przygotowania pierogów wybierz mąkę razową, zadbaj o to, aby ciasto nie było zbyt grube. Zamiast odsmażać pierogi podgrzej je w kuchence mikrofalowej lub wrzuć na kilka minut do wrzącej wody.
Zrezygnuj z tłustych mięs, zastąp je drobiem lub wołowiną, sosów nie zagęszczaj mąką. Przygotowując sałatki sięgnij po jogurt naturalny, jest on mniej kaloryczny niż majonez. Ogranicz spożycie alkoholu, najmniej kaloryczne i jednocześnie zdrowe jest czerwone wytrawne wino.
Zanim w ogóle zasiądziesz do stołu wypij szklankę wody, dzięki temu mniej zjesz. Zrezygnuj natomiast ze słodkich, gazowanych napojów. Jedz wolno, w ten sposób zjesz mniej a wybierając mniejsze porcje będziesz mieć szansę na spróbowanie większej ilości potraw.
Postaraj się nie spędzać wszystkich świątecznych dni przy stole, zabierz rodzinę na spacer.
Jeśli trudno zrezygnować Ci z ulubionych przysmaków pomyśl, że święta trwają tylko kilka dni a z dodatkowymi kilogramami będziesz walczyć przez kolejne tygodnie. Nie zapominaj o zbliżającym się Sylwestrze, dodatkowe kilogramy nie dodadzą Ci uroku w tą noc.