Na co dzień nie mamy czasu na celebrowanie posiłków z najbliższymi, nie mówiąc o spotkaniu przy stole z przyjaciółmi. W pośpiechu jemy obiad, na stojąco pijemy kawę. Wiele z nas jednak marzy o eleganckim przyjęciu, podczas którego można zachwycić gości wytwornym menu oraz gustownym podaniem potraw na eleganckiej zastawie.
Każde przyjęcie, nawet to przygotowane we własnym mieszkaniu wymaga jednak wielu przygotowań. Aby uniknąć niepotrzebnego stresu sporządź plan działania.
Po pierwsze: Lista gości i zakupy Zastanów się ile osób chcesz zaprosić i przygotuj listę gości. Pamiętaj by powiadomić ich o przyjęciu z odpowiednim wyprzedzeniem. Następnie zaplanuj menu. Może z tej okazji przygotujesz coś specjalnego, wykwintnego? Pamiętaj, że menu powinno być różnorodne, tak aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie. Duży wpływ na jego ustalenie ma pora roku i pogoda. Latem, w czasie upałów, podaje się dania lekkie, a zimą ciężkie i bardziej sycące. Przygotuj również listę potrzebnych produktów, by mieć pewność, że niczego nie zapomniałaś oraz by uniknąć niepotrzebnych wydatków w sklepie.
Po drugie: Przygotowanie potraw Jeżeli wybrałaś już potrawy, które zaserwujesz gościom, zabierz się za ich przygotowanie na tyle wcześnie, żeby ze wszystkim zdążyć. Na pewno nie chciałabyś zasiąść do stołu zmęczona, tuż po kilku godzinach spędzonych w kuchni. Pamiętaj by przygotowanie posiłku rozpocząć dużo wcześniej, możesz też poprosić o pomoc domowników. Dzięki dobrej organizacji pracy zdążysz zadbać nie tylko o bogate menu ale również o swoje samopoczucie i wygląd, co Twoi goście na pewno docenią.
Po trzecie: Aranżacja stołu Zacznij od sprawdzenia, ile osób zasiądzie do stołu i czy wystarczy Ci zastawy, sztućców, szkła itp. Trzeba też zadbać by krzesła i stół były odpowiedniej wielkości, gdyż goście muszą siedzieć wygodnie. O wytworności i elegancji przyjęcia decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrana zastawa oraz pięknie udekorowany stół. Wszystkie elementy dekoracyjne powinny do siebie pasować pod względem kolorystyki, faktury i stylu. Do porcelanowej zastawy starannie dobierz obrus, który dyskretnie podkreśli jej urok. Wybierz materiał w zdecydowanym odcieniu, który będzie pięknie kontrastował z bielą porcelany. Dobierz proste w formie szkło i klasyczne sztućce. Nie zapomnij o kwiatach - świeże, choć mniej trwałe, będą bardziej cieszyć oczy Twoich gości.
Po czwarte: Podanie posiłku Potrawy podaj w następującej kolejności - jako pierwsze przystawki, potem zupę, dania rybne, mięsne, sery. Po zjedzeniu dania głównego zaproponuj gościom aromatyczną herbatę bądź kawę wraz z "małym co nieco". Podaj gorące napoje w pięknych filiżankach z zestawu do herbaty lub kawy.
Organizacja przyjęcia dla dużej liczby osób nie jest prosta, ale pomyśl jak dużą satysfakcję sprawi Ci fakt, że grono bliskich osób zgromadziło się przy stole, aby spróbować sporządzonych przez Ciebie przysmaków i miło spędzić czas.