kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak wybrać zdrowy i smaczny chleb?
2011/11/9 12:00:00

Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?

W zaleceniach dietetyków i ekspertów żywieniowych podkreśla się zdrowotne właściwości pieczywa ciemnego, w przeciwieństwa do chleba białego. Podstawowa różnica polega na sposobie uzyskiwania mąki, z której wypiekany jest chleb. Mąkę razową, czyli ciemną otrzymujemy zarówno z pszenicy, jak i z żyta w wyniku rozdrabniania całego ziarna (łuski, bielma i zarodka). Biała mąka powstaje natomiast jedynie z części skrobiowej – z bielma, przez co ma znacznie mniej wartości odżywczych.

Razowy na zakwasie zamiast białego

Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, będący źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Pieczywo razowe ma również mało kalorii, a zawarty w nim błonnik, pęczniejąc w żołądku, obniża uczucie głodu i przyczynia się do lepszej perystaltyki jelita grubego.

- Dieta uboga we włókno pokarmowe, w której dominują przetworzone produkty, w tym białe pieczywo jest przede wszystkim bardzo kaloryczna i może powodować problemy z otyłością - mówi Marietta Wyciechowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Do zdrowego pieczywa zalicza się również chleb graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.

Informacje od piekarza

Wybierając pieczywo nie należy się kierować jedynie wyglądem czy zapachem. Warto także czytać etykiety, na których powinny znajdować się informacje o składzie i rodzaju mąki lub pytać o to sprzedawcę. Im wyższy numer przy oznaczeniu mąki, tym jest ona zdrowsza, jak np. żytnia razowa (2000). Najczęściej spotykanymi są natomiast: żytnia pytlowa (720) i pszenna chlebowa (850 i 750). Równie ważne są pozostałe składniki. Jeśli oprócz mąki, wody, drożdży i soli są także chemiczne dodatki na literę „E”, oznaczać to może, że proces fermentacji nie został przeprowadzony we właściwy sposób. Prawdopodobnie został on skrócony poprzez dodanie polepszaczy.

- Obecność karmelu może natomiast świadczyć, że pieczywo zostało wypieczone z kalorycznej, białej mąki i sztucznie zabarwione. Zatem nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym, warto mieć to na uwadze przy wyborze pieczywa – dodaje dietetyk z Naturhouse.

Smaczny wygląd

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Dobry chleb jest ciężki, nieco twardszy, bardziej zwarty i lekko gliniasty. Skórka powinna być dosyć gruba, przypieczona oraz popękana w charakterystyczne romby. Taki chleb łatwo się kroi i jest niezwykle smaczny. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, o długim terminie ważności, ponieważ najczęściej zawiera ono dużą ilość konserwantów.

Fundament zdrowej diety


Niekiedy, chcąc zrzucić w krótkim czasie kilka kilogramów, eliminujemy z diety niektóre składniki, w tym także pieczywo. Pamiętajmy jednak, że nie warto rezygnować ze zdrowego, ciemnego chleba, ponieważ pozbawiamy w ten sposób nasz organizm źródła wielu cennych substancji odżywczych. Włączając kilka kromek ciemnego chleba do jadłospisu, łatwiej utrzymać dobrą formę i szczupłą sylwetkę.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chleb, kuchnia, żywność


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»