Jest jedną z najczęściej goszczących na naszych stołach ryb. Tuńczyk podbił serca Polaków -jemy go coraz chętniej. To ryba pyszna i zdrowa – prócz kwasów tłuszczowych omega-3 posiada łatwo przyswajalne białko, minerały i witaminy. W sezonie letnim możliwości przyrządzania tuńczyka jest sporo – każdy znajdzie coś dla siebie.
Ta wyjątkowa ryba jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Jej potencjał zdrowotny jest bardzo duży, jednak nie zawsze potrafimy go wykorzystać. Warto pamiętać, że tuńczyk oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 jest bogaty w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, a także w witaminy oraz w minerały. Największą zaletą ryby jest właśnie obfitość witaminy A, która odpowiada za wzrok oraz witamy D, zapobiegającej problemom w obrębie układu kostnego. Ryba zwiera też kwasy omega-6, które zapewniają prawidłowy wzrost, regulują pracę nerek i wątroby, a nawet obniżają poziom „złego” cholesterolu. Tuńczyk pomaga regulować procesy przemiany materii oraz wiele funkcji organizmu.
Potencjał zdrowotny tuńczyka oczywiście zależy od formy przygotowania ryby. Na pewno korzystnej będzie zjeść świeżego tuńczyka, niż kupić gotową puszkę. Możliwości przyrządzenia takiego świeżego tuńczyka jest wiele. Zapiekany, wędzony, surowy w sushi, lub gotowany na parze - każdy znajdzie wariant odpowiedni dla siebie. Wbrew utartym opiniom ryba jest też bardzo wdzięcznym materiałem na grilla. Sezon grillowy w pełni, więc warto zastanowić się nad wzbogaceniem swojego menu. Zaletą tuńczyka jest to, że wymaga krótszego czasu grillowania niż białko zwierzęce, a dodatkowo świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami oraz cytryną, która podkreśla jego wyśmienity smak.
- Tuńczyk to bardzo wdzięczna ryba. Jeśli decydujemy się na przygotowanie grillowanych steków tuńczyka, warto pamiętać, aby nie przesuszyć ryby. Cały urok tuńczyka tkwi w delikatności. Ryba po za długim grillowaniu staje się sucha i niesmaczna. Najlepsza będzie miała lekko różowy środek – mięso będzie wtedy pyszne i soczyste – radzi Jarosław Walczyk, szef kuchni warszawskiej Restauracji Strefa, której specjalnością są ryby oraz owoce morza.
Zanim dojdziemy do przygotowania ryby, trzeba jednak dokonać jej zakupu. I tu często pojawiają się problemy - jak poznać, że ryba jest świeża i gdzie kupić najlepszy okaz? Nie ulega wątpliwości, że najlepszą rybę dostaniemy od hodowcy lub rybaka, prosto z połowu. Rzeczywistość jednak nie zawsze jest taka łaskawa i często jesteśmy zmuszeni do zakupu ryby w sklepach. To, czy ryba jest świeża, czy rozmrożona, można poznać po kolorze, zapachu oraz konsystencji. - Świeżość tuńczyka możemy ocenić przede wszystkim po jego kolorze. Jasne mięso tuńczyka świadczy o tym, że był on wcześniej mrożony- tłumaczy Jarosław Walczyk z restauracji Strefa. – Ryby najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach. Pamiętajmy również, żeby zawsze zapoznać się z ich pochodzeniem.