kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jesień - sezon na dynię
2013/10/31 1:00:00

Chociaż jesień w kuchni zwykle kojarzy nam się z grzybami, to nie można zapominać, że o tej porze roku warta uwagi jest także dynia. Dania z niej coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Dynia jest popularnym warzywem w krajach azjatyckich, ale Polacy, zaczynają powoli doceniać jej smak – wynika z raportu Foodpanda.pl – serwisu do zamawiania jedzenia w sieci.

Powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.

Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.

Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
Dynia (średniej wielkości)
4 duże ziemniaki
2 szklanki wody

Dodatkowo do wersji słodkiej:
2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
1 łyżka curry
Kawałek świeżo startego imbiru
1 łyżka ostrej papryki (chilli)
Śmietana

fot. foodpanda1

Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dynia, jesień, kuchnia, zupa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»