kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
2014/9/3 23:32:56

Muffinki stały się w naszym kraju bardzo modnym wypiekiem, który jest chętnie przygotowywany w każdym domu. Ich miłośnicy przygotowują je w różnych smakach. Dziś proponujemy muffinki z suszoną żurawiną, które są idealnym przysmakiem na długie, jesienne wieczory.

Czego potrzebujemy
* ok. 300 g mąki pszennej
* ok. 160 g cukru
* 2 łyżek kakao
* ok. 75 g mlecznej czekolady
* ok 75 g gorzkiej czekolady
* szklanki suszonej żurawiny
* 2 łyżeczek proszku do pieczenia
* ok. 80 g roztopionego masła
* dużego jajka
* 3/4 szklanki mleka
* papieru do pieczenia

Jak przygotować ciasto?

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.

fot. muffinki z suszoną żurawiną

Jak upiec idealne muffinki?

Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, np. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciasto, kuchnia, muffinki, wypieki, żurawina


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»