Czego potrzebujemy
* ok. 300 g mąki pszennej
* ok. 160 g cukru
* 2 łyżek kakao
* ok. 75 g mlecznej czekolady
* ok 75 g gorzkiej czekolady
* szklanki suszonej żurawiny
* 2 łyżeczek proszku do pieczenia
* ok. 80 g roztopionego masła
* dużego jajka
* 3/4 szklanki mleka
* papieru do pieczenia
Jak przygotować ciasto?1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.
Jak upiec idealne muffinki?Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, np. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.