Jogurt, nazywany także mlekiem bułgarskim, pochodzi prawdopodobnie z terenów Półwyspu Indyjskiego. W starożytnych hinduskich pismach określany był mianem pokarmu bogów. Obecnie jest znany na całym świecie, jednak największą popularnością cieszy się w Indiach, na Bałkanach oraz w państwach kaukaskich.
Bogactwo naturalnych składnikówJogurt jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ze względu na dużą zawartość białka i wapnia korzystnie oddziałuje na układ kostny i pomaga zapobiegać osteoporozie. Obecne w nim żywe szczepy bakterii powstrzymują rozmnażanie się szkodliwych drobnoustrojów, chroniąc przed infekcjami oraz dolegliwościami układu trawiennego. Spożywanie jogurtów zaleca się szczególnie osobom mającym za sobą kurację antybiotykową. Mleko bułgarskie cenione jest także jako składnik naturalnych kosmetyków. Przygotowane na jego bazie maseczki doskonale nadają się do każdego typu skóry, a kobiety z Indii i Pakistanu chętnie stosują go jako odżywkę do włosów.