kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jogurt bez tajemnic
2015/2/25 18:13:39

Polacy coraz częściej spożywają jogurty. Z każdym rokiem jemy ich więcej, doceniając jego walory zdrowotne i smakowe. Lubimy zarówno jogurty naturalne, jak i owocowe. Kupione w domu, jak i zrobione w sklepie. Co wiemy o jogurcie?

Jogurt, nazywany także mlekiem bułgarskim, pochodzi prawdopodobnie z terenów Półwyspu Indyjskiego. W starożytnych hinduskich pismach określany był mianem pokarmu bogów. Obecnie jest znany na całym świecie, jednak największą popularnością cieszy się w Indiach, na Bałkanach oraz w państwach kaukaskich.

Bogactwo naturalnych składników

Jogurt jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ze względu na dużą zawartość białka i wapnia korzystnie oddziałuje na układ kostny i pomaga zapobiegać osteoporozie. Obecne w nim żywe szczepy bakterii powstrzymują rozmnażanie się szkodliwych drobnoustrojów, chroniąc przed infekcjami oraz dolegliwościami układu trawiennego. Spożywanie jogurtów zaleca się szczególnie osobom mającym za sobą kurację antybiotykową. Mleko bułgarskie cenione jest także jako składnik naturalnych kosmetyków. Przygotowane na jego bazie maseczki doskonale nadają się do każdego typu skóry, a kobiety z Indii i Pakistanu chętnie stosują go jako odżywkę do włosów.
fot. ROS-SWEET

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, jogurt, mleko, nabiał


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»