Jogurt zamiast śmietany i majonezu -propozycje na smaczne dania
2006/12/24 0:50:00
To ważny składnik potraw wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Jogurt jest lekkostrawny i dostarcza organizmowi o połowę mniej kalorii niż 18 proc. śmietana i aż dziewięć razy mniej niż majonez.
Lekkie sałatki
Przyzwyczailiśmy się, że sałatki należy doprawiać porządną porcją śmietany lub majonezu. Najpopularniejsza jarzynowa zazwyczaj pływa w białym tłuszczu. A przecież wystarczy zastąpić śmietanę i majonez jogurtem, żeby przygotować produkt „light”, jednocześnie nie rezygnując z jego walorów smakowych.
Świetnym zamiennikiem śmietany będzie jogurt śmietankowy, idealny dodatek do sałatek, sosów, zup i dipów. Aby się o tym przekonać, wypróbuj doskonałą sałatkę z tuńczykiem.
Potrzebujesz 3 pomidory, pół świeżego ogórka, parę listków sałaty, puszkę tuńczyka w oleju, przyprawę ziołową i jogurt śmietankowy. Umyj pomidory, ogórek i sałatę. Pomidory pokrój w cząsteczki, ogórka w plasterki, a sałatę poszarp na kawałki. Wymieszaj w miseczce. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju, rozdrobnij widelcem i dodaj do pozostałych składników. Całość posyp ulubionymi przyprawami i polej jogurtem śmietankowym.
Bardziej sycącą propozycją będzie sałatka „4 składniki”. 4 jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w małe kosteczki. 1 duży por umyj, pokrój w plasterki, a następnie w małe kawałeczki. 30 dag pieczarek obierz, umyj, wrzuć do gotującej się wody na 5 minut. Ostudź, pokrój w kosteczkę. Połącz ze sobą składniki, na końcu dodaj puszkę zielonego groszku. Przypraw ziołami i dodaj jogurt śmietankowy.
Delikatne zupy
Jogurt doskonale zastępuje śmietanę także w zabielaniu zup. Nie warzy się i nie zmienia smaku ulubionych zup. Nadaje im za to lekkości i walorów zdrowotnych, bo wspiera działanie układu odpornościowego i trawiennego.
Arabska zupa jogurtowa to przykład pysznego, a jednocześnie zdrowego posiłku. Aby ją przygotować przygotuj ćwiartkę kurczaka z udkiem, włoszczyznę, 1 cebulę, 2 łyżki ryżu, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka suszonej mięty, pęczek natki pietruszki, 300 ml jogurtu, sól i pieprz. Umyte mięso i włoszczyznę zalej 6 szklankami zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj aż mięso stanie się miękkie. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Rosół przecedź. Obierz mięso z kości, przekręć je przez maszynkę razem z cebulą, wymieszaj z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęść bułką tartą. Dodaj miętę, przypraw pieprzem i solą do smaku. Z masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w posiekanej natce. Rosół podgrzej do wrzenia, wrzuć do niego pulpeciki, gotuj 15 minut. Wyjmij je i przełóż do wazy lub od razu na talerze. Jogurt ubij z żółtkiem, intensywnie mieszając dodaj 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Zagęść rosół, na końcu dopraw go solą i pieprzem. Zalej pulpeciki.
Tak przyrządzona zupa jest bardzo pożywna i zdrowa, bo dostarcza organizmowi cenne składniki takie jak wapń i fosfor oraz witaminy B2 i B12 .
Sosy do mięs
Do zagęszczania sosów używamy zwykle śmietany. To bardzo podnosi wartość kaloryczną potrawy i sprawia, że sos staje się ciężkostrawny. Jeśli nie wyobrażasz sobie rezygnacji z tych smacznych dodatków do mięs i warzyw, zastąp śmietanę jogurtem śmietankowym. Znacznie odchudzisz potrawę i nie będziesz martwić się o swoją sylwetkę.
Przykładem niskokalorycznego dania jogurtowego jest panga w sosie jogurtowo-cebulowym. 4 filety z pangi rozmroź, oprósz solą i pieprzem i skrop sokiem z 1/2 cytryny. 3 cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlej 500 ml jogurtu. Mieszaj, aż zacznie lekko bulgotać. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej olej, smaż filety z pangi przez ok. 10 minut z każdej strony, odłóż je na talerz. Zlej olej z patelni, z powrotem ułóż rybę na niej, zalewając wcześniej przygotowanym sosem. Duś przez ok. 10 minut na małym ogniu. Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawaj z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).
Włączając tę potrawę do swojej diety masz gwarancję, że będzie ona niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze. A używając jogurtu możesz cieszyć się smakiem potraw nie martwiąc się o swoją linię.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »