Podczas gorących karnawałowych nocy nie może zabraknąć smakowitych drinków. Umiejętne przygotowanie koktajli wymaga kreatywności, zmysłu artystycznego i wiedzy. Poniżej uchylamy kawałek barmańskiej tajemnicy...
Porażające smakiem i kolorami mieszanki trunków skutecznie ożywią każdą karnawałową imprezę. Sekretem jest receptura, odpowiedni dobór składników, ich proporcji oraz technika mieszania. Te umiejętności może posiąść każdy.
Tajemna wiedza
Miksologia to dziedzina wiedzy o napojach mieszanych. Jej początki sięgają tradycji angielskiej XVI wieku i zasad sporządzania ponczu. Jednak nieoceniony wkład do nauki wnieśli Amerykanie, którzy rozsmakowali się w Egg Nogg, czyli miksturze rumu z ubitym jajem, śmietanką i dodatkiem cukru. Następnie w XIX wieku stworzyli całą książkę gromadzącą trzysta przepisów na drinki. Nowa moda szybko podbiła europejskie salony i tradycyjne puby. Kolorowe drinki piły eleganckie damy i francuskie pokojówki.
Mikslogia to nauka, która wymaga wiedzy i doświadczenia oraz wyczucia. Dobieramy smaki i barwy, za pomocą ziół, owoców i urokliwych detali komponujemy smaczny napój, który zagwarantuje świetną zabawę.
Akademia koktajlowa
Sekretem dobrego drinka jest harmonia idealnego połączenia. Mieszamy ze sobą różne alkohole, doprawiamy napojami bezalkoholowymi, dbając jednocześnie o aspekt wizualny. Przygotowując konkretny koktajl, należy ściśle trzymać się receptury i proporcji. Oczywiście możemy przyrządzać wyskokowe napoje bogów na własną rękę, jednak zawsze będzie to eksperyment i ... ryzyko.
W zależności od tego czy przyrządzamy egzotyczną fiestę smaków czy tradycyjną ucztę dla podniebienia korzystamy z takich ozdób jak aromatyczne skórki cytryn czy pomarańczy, cząsteczki owoców, oliwki, wisienki koktajlowe czy mięta. Możemy także otoczyć brzeg kieliszka dróżką z cukru, dodać kolorowe mieszadełko. Potem pozostaje już tylko szaleństwo gorącej nocy, ale warto pamiętać, że należy zachować umiar w piciu tych kolorowych napojów. Oto dwa przepisy na modne w tym sezonie drinki:
Long Drink - Mint Surfer
Składniki: 50 ml wódki; 20 ml likieru melonowego Monin; 20 ml sok ze świeżej cytryny; 50 ml soku jabłkowego; Sprite jako uzupełnienie i mięta. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z kruszonym lodem. Uzupełniamy Spritem. Dekoracja: cząstki cytryny, czerwona wisienka koktajlowa.
Long Drink - Sweet Dream
Składniki: 20 ml wódki; 10 ml świeżego soku z cytryny; 40 ml soku ananasowego; plastry świeżego ogórka; Sprite jako uzupełnienie. Przygotowanie: Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. Dekoracja: twist z ogórka.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »