Gdy tylko świąteczne emocje opadną, rozpoczyna się szaleństwo karnawałowe. Trudno wyobrazić sobie tę wyjątkową, sylwestrową noc oraz karnawał bez pysznych i bajecznie kolorowych drinków.
W czym jednak podawać ulubiony trunek, aby smakował dobrze i atrakcyjnie wyglądał? Zadowoleni goście w szampańskim nastroju to gwarancja zabawy do białego rana. W książkach kucharskich i Internecie możemy znaleźć setki przepisów i porad dotyczących przygotowywania rozmaitych drinków. Warto trochę wcześniej zadbać o to, by odpowiednio podać alkohole, aby sylwestrowe toasty wznoszone za noworoczne postanowienia smakowały i wyglądały atrakcyjnie.Zgodnie z zasadami savoir - vivre kieliszki, które znajdują się na stole powinny pochodzić z jednego kompletu. Dla wielbicieli mocniejszych trunków typu whisky czy burbon warto przygotować szykowne karafki - tak podany alkohol z pewnością wygląda na stole bardziej elegancko niż butelka. Martini podajemy w specjalnych kieliszkach o rozszerzającej się, trójkątnej czaszy i długiej nóżce. Do short drinków, czyli tych, które sporządzane są na bazie samych alkoholi stosuje się kieliszki koktajlowe lub standardowe niskie szklanki o grubym dnie. Do long drinków czyli drinków sporządzanych na podstawie alkoholu i napojów używamy wysokich smukłych szklanek. Whisky najczęściej podaje się w niskich szklankach o grubym dnie. Natomiast do koniaku i brandy zazwyczaj używamy pękatych kieliszków. Kieliszek trzymamy za czaszę, gdyż alkohole te lubią być podgrzewane. Sylwestrowe i karnawałowe toasty warto wznieść w wąskich i smukłych kieliszkach do szampana. Dzięki ich odpowiedniej wysokości szampan może w nich swobodnie musować. W niskich szklankach serwujemy whisky lub short drinki, w średnich podajemy napoje, soki i wodę, natomiast w wysokich long drinki.