Słodki cynamon, orzeźwiająca wanilia, orientalny kardamon, korzenne goździki to aromatyczne towarzystwo, z którym można teraz wypić ulubioną kawę lub zjeść pyszny deser. Wszystkie te przyprawy są składnikami Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis.
Każdego dnia wypija się na naszej planecie ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Kawa, pełna magii, tajemnic i egzotycznych klimatów, a jednak znajoma i swojska... Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która stymuluje układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na humor.
Rano świeżo zmielona kawa z ekspresu ciśnieniowego, drugie śniadanie z pianką czyli latte lub cappucino, po obiedzie tylko kawa po turecku, a na jesienny wieczór bezkofeinowa z dodatkiem alkoholu i miodu. A wszystkie mogą zostać uszlachetnione Przyprawą do Kawy i Deserów.
Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis to kompozycja cynamonu, goździków, wanilii, kardamonu oraz szczypty kandyzowanego cukru. Przyprawa nadaje słodko-korzenny smak i aromat kawie rozpuszczalnej i mielonej oraz wzbogaca różnego rodzaju desery, lody, ciasteczka, musy czekoladowe i inne słodkie przysmaki. Oryginalność tej mieszanki tkwi zarówno w doborze przypraw jak i w ich formie – duże, kruszone kawałki przypraw umieszczone zostały w opakowaniu w formie młynka, który gwarantuje zawsze odpowiednią świeżość i intensywność aromatu oraz ułatwia stosowanie. I co ważne – dokładnie zmielone przyprawy tuż przed ich użyciem, “wprost” do filiżanki kawy czy kubka, mają najintensywniejszy aromat i głęboki smak. Dzieje się tak, ponieważ podczas mielenia uwalniają się olejki eteryczne, które sprawiają, że zapach przypraw jest tak świeży, jakby zostały one przed chwilą zerwane.
Dlaczego cynamon, goździki, kardamon i wanilia?
Cynamon Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Ma intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Cynamon zawdzięcza swój aromat zawartości olejków eterycznych, które decydują o jego jakości Jest znanym afrodyzjakiem. Usuwa zmęczenie, działa rozweselająco.
Goździki Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku są piekące. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Znajdują również zastosowanie w cukiernictwie, a także do wyrobu win i likierów. Wreszcie grzaniec - to zastosowanie goździków musi być znane każdemu - bez nich nie wyobrażamy sobie grzanego piwa czy wina.
Kardamon Kardanom to przyprawa o przyjemnym aromacie, przypominającym nieco kamforę i korzennym, gorzkawym, paląco-ostrym smaku. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasionka, które można stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Znani z doskonałej kawy Arabowie przyczepiają kilka torebek kardamonu przy dziobku dzbanka z kawą i uzyskują w ten sposób kawę o niepowtarzalnym smaku.
Wanilia Tym pięknym kwiatem w królestwie Azteków płacono niegdyś podatki. Wanilia charakteryzuje się szlachetnym aromatem przepełnionym miłą słodyczą. Najczęściej używana jest do aromatyzowania kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów.