kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kawa dobrze przyprawiona
2006/10/25 11:00:24

Słodki cynamon, orzeźwiająca wanilia, orientalny kardamon, korzenne goździki to aromatyczne towarzystwo, z którym można teraz wypić ulubioną kawę lub zjeść pyszny deser. Wszystkie te przyprawy są składnikami Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis.

Każdego dnia wypija się na naszej planecie ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Kawa, pełna magii, tajemnic i egzotycznych klimatów, a jednak znajoma i swojska... Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która stymuluje układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na humor.

Rano świeżo zmielona kawa z ekspresu ciśnieniowego, drugie śniadanie z pianką czyli latte lub cappucino, po obiedzie tylko kawa po turecku, a na jesienny wieczór bezkofeinowa z dodatkiem alkoholu i miodu. A wszystkie mogą zostać uszlachetnione Przyprawą do Kawy i Deserów.

Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis to kompozycja cynamonu, goździków, wanilii, kardamonu oraz szczypty kandyzowanego cukru. Przyprawa nadaje słodko-korzenny smak i aromat kawie rozpuszczalnej i mielonej oraz wzbogaca różnego rodzaju desery, lody, ciasteczka, musy czekoladowe i inne słodkie przysmaki. Oryginalność tej mieszanki tkwi zarówno w doborze przypraw jak i w ich formie – duże, kruszone kawałki przypraw umieszczone zostały w opakowaniu w formie młynka, który gwarantuje zawsze odpowiednią świeżość i intensywność aromatu oraz ułatwia stosowanie. I co ważne – dokładnie zmielone przyprawy tuż przed ich użyciem, “wprost” do filiżanki kawy czy kubka, mają najintensywniejszy aromat i głęboki smak. Dzieje się tak, ponieważ podczas mielenia uwalniają się olejki eteryczne, które sprawiają, że zapach przypraw jest tak świeży, jakby zostały one przed chwilą zerwane.

Dlaczego cynamon, goździki, kardamon i wanilia?

Cynamon
Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Ma intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Cynamon zawdzięcza swój aromat zawartości olejków eterycznych, które decydują o jego jakości Jest znanym afrodyzjakiem. Usuwa zmęczenie, działa rozweselająco.

Goździki
Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku są piekące. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Znajdują również zastosowanie w cukiernictwie, a także do wyrobu win i likierów. Wreszcie grzaniec - to zastosowanie goździków musi być znane każdemu - bez nich nie wyobrażamy sobie grzanego piwa czy wina.

Kardamon
Kardanom to przyprawa o przyjemnym aromacie, przypominającym nieco kamforę i korzennym, gorzkawym, paląco-ostrym smaku. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasionka, które można stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Znani z doskonałej kawy Arabowie przyczepiają kilka torebek kardamonu przy dziobku dzbanka z kawą i uzyskują w ten sposób kawę o niepowtarzalnym smaku.

Wanilia
Tym pięknym kwiatem w królestwie Azteków płacono niegdyś podatki. Wanilia charakteryzuje się szlachetnym aromatem przepełnionym miłą słodyczą. Najczęściej używana jest do aromatyzowania kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów.






 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Kamis, cynamon, deser, goździki, kardamon, kawa, wanilia


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»