kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kefir - napój matuzalemów
2007/1/27 2:00:00

Wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie. Nic dziwnego - kefir jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych.

Historia kefiru

Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w skórzanych workach lub dębowych beczkach z mleka krowiego lub koziego. Hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru, upowszechniła się w XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami do dziś służy wytwarzaniu tego mlecznego napoju. Receptury kefiru zostały szczegółowo opisane i tylko produkty spełniające ściśle określone parametry mogą być wprowadzane na rynek jako kefir. Obecnie kefir jest cenionym i popularnym napojem w wielu krajach europejskich.

Jak powstaje?

Kefir powstaje w wyniku fermentacji kwasowo-alkoholowej po dodaniu zakwasu uzyskanego z grzybków kefirowych. Grzybki kefirowe to mikroorganizmy występujące w postaci tzw. ziaren kefirowych o wymiarach 0.3 - 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanym do rozgotowanego ryżu lub cząstek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Zakwaszanie kefiru odbywa się w temperaturze 18-20 stopni C i trwa 24-36 godzin. W zależności od zawartości kwasu mlekowego, alkoholu i dwutlenku węgla kefir dzielimy na „młody” (5-24 godz), „średni” (2 dni) oraz „mocny” 3 dni. Kefir starszy jest kwaśniejszy i posiada rzadszą konsystencję. Powinien być przechowywany w temp. 4-8 stopni C.

Właściwości odżywcze i lecznicze

Kefir posiada właściwości dietetyczne, wspomaga trawienie. Rozkłada cukier mleczny - laktozę na lekkostrawne cukry proste i kwas mlekowy. Kefir posiada bakterie „jogurtowe”, które rozkładają część cukru mlecznego na kwas mlekowy. Dzięki temu posiada on delikatny posmak jogurtu i sporą porcję kwasu mlekowego, który ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne. W procesie powstawania kefiru lekkostrawny cukier i komfortowe warunki rozwoju dla drożdży powodują wytwarzanie cennych dla zdrowia witamin z grupy B np. kwasu foliowego, niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz trawienia białek pokarmowych i cukrów. Kwas foliowy zwiększa także apetyt i witalność u ludzi starszych. Dla pań cenne jest to, że kwas foliowy korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz, co bardzo ważne, zapobiega wadom rozwojowym płodu, stąd jest zalecany w czasie ciąży. Kefir wzmacnia włosy, zapobiega łupieżowi i opóźnia siwiznę.

Doskonałe śniadanie i przekąska

Kefir jest jednym z najcenniejszych napojów, który powinien być podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Kefir jest na przykład doskonała propozycją śniadaniową. Szklanka kefiru po przebudzeniu dodaje energii i wspomaga pracę jelit.


Senior.pl
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: długowieczność, grzybki kefirowe, kefir, mleko


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»