Większość z nas kupując herbatę kieruje się jej rodzajem (czarna, czerwona, zielona, biała) i ceną. Na opakowaniach znajdziemy jednak także skróty literowe świadczące o jakości herbaty. Jak je rozszyfrować?
Oznaczenia literowe herbat klasyfikują ją ze względu na jakość i wielkość herbacianych liści. Wyróżnia się ich cztery grupy: całe (Whole Leaf Grades), łamane (Broken Leaf Grades), zmiażdżone (Fannings Grades) oraz pył (Dust Grades). Podstawowym i najpopularniejszym gatunkiem herbaty liściastej (Whole Leaf Grades) jest Orange Pekoe (OP). Słowo „pekoe” wywodzi się z języka chińskiego (Pak - Ho) i oznacza biały czubek. Nazwa ta odwołuje się do białych włosków bądź puchu, który pokrywa młode pąki liści herbaty. Słowo „orange” wywodzi się od pomarańczowego, królewskiego znaku, jakim Holenderska Kampania Wschodnio – Indyjska pieczętowała sprowadzaną do Europy herbatę. W ten sposób chciano podkreślić najwyższą jakość oferowanych produktów. Herbaty klasy OP składają się z długich liści bez wierzchołków. FOP (Flowery Orange Pekoe) to wysokiej jakości herbata z długimi liśćmi z pierwszych pędów i kilkoma wierzchołkami.
GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) to herbata zawierająca więcej wierzchołków niż FOP. Otrzymujemy z niej napar o złocistym zabarwieniu. TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) to herbata zawierająca największą ilość wierzchołków. Gatunek rosnący głównie w regionach Assam i Darjeeling.
FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) to herbata najwyższej światowej jakości. Pochodzi z najlepszych regionów (Darjeeling), jest zbierana i przetwarzana ręcznie z wielką starannością.
W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B - Broken (łamane). Skróty oznaczają dokładnie to samo, co powyższe, tyle że należy dodać do nich przedrostek „połamane” (GFBOP, TGFBOP itd.).
Miał lub pył to najdrobniejsze okruchy liści, które wykorzystuje się do produkcji herbat ekspresowych w torebkach, bo muszą się one szybko zaparzać. W tym przypadku w skrócie pojawi się litera F (Fannings) lub D (Dust).