kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kuchnia Południa - menu na każdą porę dnia
2009/6/28 18:50:00

Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest - co bardzo ważne - zdrowa. Wykwintny smak jej potraw pozwala odkryć to, co najlepsze w jedzeniu...

Kuchnia Morza Śródziemnego swoje powodzenie zawdzięcza wyszukanemu smakowi i estetycznemu stylowi podawania potraw. Jej zaletą jest znakomite dopasowanie dań do każdej pory dnia: do śniadania, lunchu i obiadokolacji. Przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska to wielka ilość ukrytych w świeżych warzywach i ziołach witamin. Zdrowe, nietłuste potrawy z morskich ryb oraz owoców morza są wykwintnymi specjalnościami, łączącymi wyszukany smak z właściwościami prozdrowotnymi. W zależności od pory dnia kuchnia Południa pozwala zjeść sycący i lekki posiłek, po którym organizm nabiera sił na cały dzień.

Na początek przystawki

Sycącą i pełną smaku przekąską, którą rozpoczniemy poranny posiłek jest bruschetta. Chrupiąca grzanka posmarowana aromatyczną oliwą, posypana bazylią może być podawana dodatkowo z cienko krojoną, lekko słoną, szynką parmeńską i serem grana padano (Bruschetta con Prosciutto Crudo e Grana) lub musem z bakłażanów (Bruschetta con Melanzane). Smaczną propozycją jest także Panzerotti con Mozzarella e Pomodori Secchi, czyli zasmażany w cieście ser mozzarella z suszonymi pomidorami.

W porze lunchu

Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim kompozycja kolorowych, warzywnych sałatek. W Polsce największą popularnością cieszy się zwłaszcza sałatka grecka - świeże liście sałaty porwane na drobne kawałki w połączeniu z serem feta, krążkami cebuli, pomidorami, ogórkiem i koniecznie oliwkami, zmieszana z dodatkiem oliwy z oliwek oraz sosu winegret, swoją lekkością będzie ciekawą, pełną witamin przystawką do lunchu. W kuchni południa ważne miejsca zajmują zupy. Warty spróbowania jest gęsty krem szpinakowy (Crema di Spinaci) lub zupa rybna (Sopa de Pescado).

Popołudniowa uczta

W krajach śródziemnomorskich prym wiodą makarony (Pastas). Makarony typu penne, spaghetti czy tagiatelle zaspokoją każdy głód, jednocześnie gwarantując przyjemne doznania smakowe. Warte spróbowania jest Spaghetti Mediterania, podawane z ostrą papryką, czosnkiem oraz koktajlowymi pomidorkami. Z kolei charakterystyczny, wstążkowy makaron tagliatelle może być serwowany między innymi z sosem śmietanowym, gorgonzolą, pieczarkami i orzechami włoskimi. Inną propozycją są cienkie rurki Penne Afumicatte z wędzonym łososiem. „Kuchnia śródziemnomorska to także cała gama dań opartych na owocach morza" - mówi Damiano Serra, szef kuchni wrocławskiej restauracji Il Gusto. „Smażone kalmary, krewetki królewskie, małże w skorupkach to propozycje dla zwolenników bardziej wykwintnych i wyszukanych potraw. Tajemnicą ich smaku jest nie tylko specjalnie dobrane do owoców morza białe wino, ale również odpowiednie przyprawy" - dodaje.

Źródło: restauracja Il Gusto


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta śródziemnomorska, kuchnia śródziemnomorska, makarony, owoce morza, sałatki


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»