Na spotkanie przybyli przedstawiciele Ambasady Niemiec, dziennikarze oraz czołowi blogerzy kulinarni, a także osobistości znane z zamiłowania do gotowania i dobrej kuchni – Grażyna Wolszczak, Monika Mrozowska oraz Artur Barciś.
Pierwszą część spotkania stanowił panel dyskusyjny na temat kuchni niemieckiej i jej różnorodności w zależności od regionu. Wśród rozmówców znaleźli się: Piotr Adamczewski z „Polityki”, Anna Wrońska – redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”, Artur Barciś oraz znani szefowie kuchni – Kurt Scheller i Grzegorz Kazubski. Paneliści podzielili się ze słuchaczami nie tylko swoją wiedzą, ale również osobistymi doświadczeniami i anegdotami związanymi z kuchnią niemiecką.
- Cieszymy się, że podczas festiwalu możemy choć odrobinę rozwiać niektóre ze stereotypów dotyczących kuchni niemieckiej. Pokazujemy naszym gościom, że kuchnia niemiecka różni się w zależności od regionu, a na jej ukształtowanie miały też wpływ różne kultury. Każda kuchnia może być fascynująca, jeśli podejmiemy wysiłek odkrycia tego, co w niej najlepsze – powiedział Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO Cash & Carry.
Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne prowadzone przez Grzegorza Kazubskiego i Kurta Schellera. Motywem przewodnim były szparagi.
- Niemcy uwielbiają szparagi i są ich największym producentem w Europie. Co ciekawe jedzą ich tyle, że importują je również z Polski – powiedział Piotr Adamczewski, znany felietonista tygodnika „Polityka”, autor i współautor wielu książek o tematyce kulinarnej. Pod okiem szefów kuchni goście przygotowali dwa dania: krem z białych i zielonych szparagów oraz szparagowy tort.