Kuchnia włoska. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpecikami charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.
Składniki:
* Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
* Listki bazylii
Pulpety:
* Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
* Parmezan – ok. 2 łyżki
* Czosnek – 2 ząbki
* Jajko – 2 szt.
* Bułka tarta – 3 łyżki
* Oregano, sól, pieprz
Sos:
* Cebula – 1 szt.
* Czosnek – 3 ząbki
* Oliwa – 1 łyżka
* Przecier pomidorowy – 700 g
* Cukier – szczypta
* Oregano, sól, pieprz
* Mleko – 100 ml
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano .
4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na około 30 minut.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.