Gotowane bachory - między innymi taką potrawę wyszukał Maciej Kuroń. W Polskim Radiu Wrocław przedstawia też inne, smakowite pomysły. Wszystko okraszone będzie anegdotami i opowieściami o kulinarnych trikach.
Mistrz kuchni przygotował dla słuchaczy Polskiego Radia Wrocław 30 przepisów na najróżniejsze potrawy. Maciej Kuroń przyznaje, że fascynują go dania regionalne. Prócz śląskich bachorów opowiada między innymi o zupie gulaszowej lub nowej odmianie ruskich pierogów. Maciej Kuroń zdradzi kilka sztuczek. Jedna z nich zachwyciła absolwentów CIA (Kulinarnego Instytutu Ameryki). Amerykanom pokazał jak zrobić, by w każdym serwowanym kawałku pieczeni rzymskiej było ścięte żółtko jajka.
Smakowite przepisy Macieja Kuronia połączone są zwykle z informacjami na temat prawidłowego przygotowania potraw. - Wiedza ta może się przydać wszystkim, zarówno tym, którzy specjalizują się tylko w jajecznicy na maśle, jak też osobom zaawansowanym kulinarnie - uważa Piotr Kamiński, szef programowy Polskiego Radia Wrocław.
W przepisach podawane są także wskazówki, jak przygotować potrawę w wersji dietetycznej, gdyż sam Maciej Kuroń jest na diecie.
Polskie Radio Wrocław nadaje program z udziałem mistrza kuchni od poniedziałku do piątku po godzinie 13:00.
Gotujemy z Kuroniem w Polskim Radiu Wrocław Od poniedziałku do piątku Po godzinie 13:00
- W Wrocławiu i Legnicy Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 102,3 FM. - W Jeleniej Górze Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 96,7 FM. - W Bolesławcu Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 103,6 FM. - W Kotlinie Kłodzkiej Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 96,0 FM. - W Wałbrzychu Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 95,5 FM. - Na całym świecie Polskiego Radia Wrocław można słuchać on-line na