Gotowane bachory - między innymi taką potrawę wyszukał Maciej Kuroń. W Polskim Radiu Wrocław przedstawia też inne, smakowite pomysły. Wszystko okraszone będzie anegdotami i opowieściami o kulinarnych trikach.
Mistrz kuchni przygotował dla słuchaczy Polskiego Radia Wrocław 30 przepisów na najróżniejsze potrawy. Maciej Kuroń przyznaje, że fascynują go dania regionalne. Prócz śląskich bachorów opowiada między innymi o zupie gulaszowej lub nowej odmianie ruskich pierogów. Maciej Kuroń zdradzi kilka sztuczek. Jedna z nich zachwyciła absolwentów CIA (Kulinarnego Instytutu Ameryki). Amerykanom pokazał jak zrobić, by w każdym serwowanym kawałku pieczeni rzymskiej było ścięte żółtko jajka.
Smakowite przepisy Macieja Kuronia połączone są zwykle z informacjami na temat prawidłowego przygotowania potraw. - Wiedza ta może się przydać wszystkim, zarówno tym, którzy specjalizują się tylko w jajecznicy na maśle, jak też osobom zaawansowanym kulinarnie - uważa Piotr Kamiński, szef programowy Polskiego Radia Wrocław.
W przepisach podawane są także wskazówki, jak przygotować potrawę w wersji dietetycznej, gdyż sam Maciej Kuroń jest na diecie.
Polskie Radio Wrocław nadaje program z udziałem mistrza kuchni od poniedziałku do piątku po godzinie 13:00.
Gotujemy z Kuroniem w Polskim Radiu Wrocław Od poniedziałku do piątku Po godzinie 13:00
- W Wrocławiu i Legnicy Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 102,3 FM. - W Jeleniej Górze Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 96,7 FM. - W Bolesławcu Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 103,6 FM. - W Kotlinie Kłodzkiej Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 96,0 FM. - W Wałbrzychu Polskiego Radia Wrocław można słuchać na 95,5 FM. - Na całym świecie Polskiego Radia Wrocław można słuchać on-line na
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »