Kuskus - najciekawsza z kasz? A może najciekawszy z makaronów?
2011/7/18 0:50:00
Czy wiesz, że kuskus jest narodową potrawą kuchni marokańskiej? Nazwą kuskus określa się zarówno potrawę jak i kaszę, z której jest przygotowywana. Co ciekawe, ziarenka kaszy kuskus w świecie muzułmańskim symbolizują szczęście i bogactwo a dzielenie się nimi jest symbolem otwartości oraz wspólnoty z innymi.
Kasza kuskus to niezwykle ciekawy i oryginalny produkt, który warto na stałe wpisać do codziennego menu nie tylko ze względu na wyjątkowe znaczenie oraz tradycję. Niepospolita kasza kuskus jest prawdziwym urozmaiceniem, które bez wątpienia wprowadzi odrobinę egzotyki do codziennych potraw. Wytwarzana jest z najwyższej jakości twardej pszenicy Durum. Dzięki temu ma wyjątkowy smak, nigdy nie skleja się - a sypkość to podstawa idealnie przygotowanego kuskusu i co bardzo ważne, zawiera więcej białka niż produkty wytwarzane z tradycyjnej pszenicy miękkiej. Na rynku dostępne są błyskawiczne formy kuskusu, gotowe w zaledwie 5 minut, ponieważ już na etapie produkcyjnym poddawane są procesowi gotowania na parze. Właśnie dzięki temu późniejszy czas jego przygotowania jest tak krótki.
Kasza kuskus jest wprost idealna na obiad z powodzeniem zastępując nieco nudne ziemniaki czy popularny ryż. Oryginalnie kuskus podaje się z baraniną, jednak idealnie współgra także z wieprzowym lub wołowym gulaszem oraz drobiem. W duecie z lekkimi sosami warzywnymi także będzie tworzyć wyśmienite danie. Kuskus można serwować również z pieczoną lub smażoną rybą. Warto także spróbować kaszy kuskus zasmażanej na patelni z warzywami. Kuskus jest także świetnym dodatkiem do sałatek na ciepło i na zimno.