Tego dania miłośnikom kuchni włoskiej nie trzeba przedstawiać. Makaronowy przekładaniec rodem ze słonecznej Italii to jedno z dań najbardziej kojarzonych z tamtejszą kuchnią. Przepis na lasagne z pesto bazyliowym to prosta receptura na apetyczną alternatywę dla znanego i popularnego lasagne alla bolognese z sosem pomidorowym.
Składniki (4 porcje): * 500 g płatów lasagne * słoiczek Ponti Pesto alla Genovese * 40 g mąki * 40 g masła * 400 ml mleka * sól * parmezan
Sposób przygotowania:
* Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko. * Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. * Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. * Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem. * Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.