Kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. W niej przygotowujemy posiłki i przechowujemy produkty spożywcze. Ze względu na swoje przeznaczenie stwarza idealne warunki dla rozwoju różnego rodzaju insektów. Do najbardziej kłopotliwych, a jednocześnie najmniej znanych, należą mole spożywcze, których naturalnym środowiskiem życia są sypkie i suche produkty, przechowywane w kuchennych szafkach.
Problem moli spożywczych może dotyczyć wszystkich i nawet najbardziej rygorystyczne zachowanie zasad higieny nie gwarantuje, że w naszej kuchni nie zalęgną się dokuczliwe szkodniki. Larwy tych owadów najczęściej przynoszone są do domu z zakupami. Jednak mole nie występują wyłącznie w sklepach spożywczych, ich obecność stwierdzono także w sklepach ze zwierzętami, nasionami, młynach i restauracjach. Dorosłe osobniki mogą także przelecieć do naszej kuchni z mieszkania sąsiada.
Aby nie przechowywać produktów spożywczych typu kasze, mąki, płatki, chrupki, suszone grzyby, owoce, przyprawy w niehermetycznie zamykanych pojemnikach, jeśli jednak o nie jest skuteczne, należy sięgnąć po środku zwalczające szkodniki tego rodzaju dostępne na rynku