kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Mole spożywcze
2009/3/11 18:30:00

Mole spożywcze to jedne z najbardziej uciążliwych szkodników zamieszkujących nasze kuchnie. Larwy owadów żerują na suchych produktach takich jak: kasze, mąka czy suszone owoce, zanieczyszczając naszą żywność. Nawet plastikowe opakowania nie chronią pożywienia przed ich ingerencją. Larwy wygryzają bowiem w niemal niewidoczne dziurki i dostają się do wewnątrz, siejąc spustoszenie w naszych zapasach żywności.

Mole są uciążliwym problemem dla wielu Polaków. Jednak mało kto wie, że obok moli ubraniowych, w naszych domach występują także mole spożywcze. O ile mole ubraniowe dają o sobie znać w okresie wymiany garderoby (żerują bowiem na tkaninach pochodzenia zwierzęcego - futra, wełna), to mole spożywcze przebywają w naszych domach przez cały rok. Mól spożywczy, podobnie jak ubraniowy, reaguje na światło, często krążąc wokół lampy bądź telewizora, dlatego wielu z nas myli te dwa rodzaje moli i bagatelizuje problem. W następstwie tego pozwalamy molom spożywczym zadomowić się w naszych kuchniach i narażamy przechowywaną żywność na zanieczyszczenia powodowane żerem larw tych owadów na naszych produktach żywnościowych.

Naturalnym środowiskiem życia moli spożywczych są pomieszczenia kuchenne lub inne, w których przechowuje się żywność. Larwy owadów żerują na bardzo szerokiej gamie produktów. Mogą być to: suszone owoce, mleko rozpuszczalne, mąka kukurydziana, mąka żytnia, rodzynki, suszone śliwki, orzechy, czekolada, słodycze, nasiona, pokarm dla ptaków, psów, kotów, rybek, krakersy, wysuszone czerwone papryczki, makarony, a nawet sól. Dorosłe osobniki są koloru brązowo-szarego, natomiast kolor larw zależy od źródła ich pokarmu (najczęściej są one białe, jednak zaobserwowano także larwy koloru różowego
i zielonego).

Mól spożywczy występuje w wielu krajach. W zależności od klimatu, cykl życiowy owada może trwać od 4 tygodni (najkrótszy) do 300 dni (najdłuższy). Samica składa średnio od 60 do 300 jaj, z których wylęgają się żarłoczne larwy. W zależności od temperatury, stadium larwalne może trwać od 2 do 41 tygodni. To właśnie larwy moli, a nie dorosłe osobniki, powodują najwięcej szkód. Podczas żerowania wytwarzają duże ilości cienkich nici, w które owijają zarówno żywność, jak i zrzucaną przez siebie skórę oraz odchody
i skorupki jaj. Ilość produktu zanieczyszczona w ten sposób przewyższa ilość żywności, jaką larwa może spożyć. Przechodząc w stadium poczwarki, larwy przemieszczają się najdalej jak mogą od źródła pokarmu, a z wytwarzanych przez nie nici powstaje kokon. Często wędrują po całym pomieszczeniu, umieszczając kokony najchętniej w miejscu, gdzie sufit styka się ze ścianą. Dorosłe mole mierzą nie więcej niż 8, 10 mm i żyją od 5 do 7 dni, dopóki nie spełnią swej podstawowej funkcji - reprodukcji. Larwy owadów są najczęściej przynoszone do domu z zakupami, dlatego nawet najbardziej rygorystyczne zachowanie zasad higieny nie gwarantuje, że w naszej kuchni nie zalęgną się dokuczliwe szkodniki. Trzeba również pamiętać, że, zwłaszcza w czasie cieplejszej pory roku, mole mogą przelecieć do naszej kuchni nawet z mieszkania sąsiada.

Informacje: SC Johnson


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: mole, mole spożywcze, mole ubraniowe, mól


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»