kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Mrożonki - zachowany smak lata
2007/8/26 0:20:00

Podczas jesiennych i zimowych dni każdy z nas marzy o świeżych owocach i warzywach. W lecie mamy je pod ręką: w ogródkach, na działkach i na straganach. Zimą tęsknimy za tymi letnimi rarytasami. Zamrażając owoce i warzywa możemy przedłużyć smak lata...

Zalety mrożonych owoców i warzyw:
  • Zachowują świeżość i do 80% składników odżywczych
  • Nie powoduje zmian struktury białek produktów podczas przechowywania
  • Dzięki niskiej temperaturze zostaje zahamowany proces jełczenia tłuszczów
  • Łatwość mrożenia
  • Dostępność owoców i warzyw przez cały rok
  • Wygoda
Mrożenie owoców i warzyw krok po kroku:

Krok pierwszy: wybieramy tylko dojrzałe i zdrowe okazy, czyścimy, myjemy, ewentualnie blanszujemy produkty. Blanszowania nie wymagają: pomidory, ogórki, cukinia, czosnek i cebula.. Jeśli owoce mają szypułki, powinniśmy je usunąć.

Krok drugi: dokładnie odsączamy wodę. Owoce i warzywa powinny być idealnie suche.

Krok trzeci: przygotowujemy woreczki do mrożenia. Powinny one być szczelne i niepękające w niskiej temperaturze. Najlepiej, jeśli mają klipsy ułatwiające zamykanie oraz miejsce na opisanie produktu.

Krok czwarty: poporcjowane produkty podpisujemy (nie zapominajmy napisać daty!), wkładamy do zamrażalnika i ...gotowe!


()
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: lodówka, mrożonki, owoce, warzywa, zamrażarka


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»